BARIAUTO, Concessionari oficial ŠKODA a Tarragona, Reus i Amposta

Els veīns de Santa Bārbara rebutgen el projecte d’una planta de compostatge de fems

En la consulta popular, celebrada aquest diumenge, el ’no’ s’imposa amb 448 vots

etiquetes   noticies, comarca, medi ambient, montsia, santa barbara

26/4/2021

Els veīns de Santa Bārbara rebutgen el projecte d’una planta de compostatge de fems | Amposta.info


Els veīns de Santa Bārbara (Montsiā) han rebutjat la instalˇlaciķ d’una planta de compostatge de fems d’aviram a quatre quilōmetres del nucli urbā. En la consulta popular, celebrada aquest diumenge, 448 veīns han votat en contra del projecte, 171 ho han fet a favor i hi ha hagut dos vots en blanc i deu de nuls. Segons dades de l’Ajuntament, hi han participat 654 persones de les 3.183 que estaven cridades a votar i la participaciķ s’ha xifrat en un 20,5%. La plataforma veīnal contrāria a la instalˇlaciķ ha celebrat el resultat i ha tornat a demanar que es retiri el projecte. El govern municipal s’ha compromčs a treballar pel ’no’, perō recončixer que serā difícil aturar el projecte legalment per l’actual estat de la tramitaciķ.

Emparant-se en la Llei de consultes populars de la Generalitat, l’Ajuntament de Santa Bārbara ha formulat aquest diumenge a prop de 3.200 veīns del municipi –majors de 16 anys– aquesta pregunta: "Vols que s’instalˇli una planta de compostatge i de gestiķ de residus i dejeccions ramaderes, que estaria situada al punt quilomčtric 4,2 de la carretera T-1025 que va de Santa Bārbara al Mas de Barberans?".

Segons el portaveu de la plataforma veīnal que s’oposa a la planta de compostatge, Enric Lange, la resposta veīnal ha estat clara amb els 448 vots en contra la instalˇlaciķ: "La poblaciķ no vol aquesta planta; aixō ens dona el coratge per seguir lluitant". Tot i que reconeix que s’esperaven una participaciķ més elevada, ha assegurat que el resultat avala que la poblaciķ vol que s’aturi el projecte.

Des de fa uns mesos la instalˇlaciķ de la planta de compostatge de fems havia aixecat polseguera entre el veīnat perquč fins al gener passat no es va donar a cončixer el projecte, tot i que el consistori n’havia tingut coneixement a mitjan 2020 i havia donat llum verda a diversos trāmits. Ara, des de la plataforma veīnal tenen clar que seguiran treballant amb les entitats ecologistes com Gepec o la plataforma Salvem lo Montsiā per presentar alˇlegacions i recursos al projecte.

També enviaran al Síndic de Greuges els resultats de la consulta per fer visible la problemātica. "És molt dur que una poblaciķ no vulgui aquest tipus d’empreses i que ho pugui fer perquč la llei les autoritzi. Volem que s’aturi el projecte", ha afegit Lange. El portaveu també ha demanat que els regidors que encara no s’han posicionat públicament sobre la planta ho facin aquest dilluns.

Les organitzacions veīnals destaquen que no s’oposen directament a la planta de compostatge, perō alerten que la ubicaciķ escollida, sobre l’aqüífer de la plana de la Galera, posa en perill els recursos hídrics subterranis. A la vegada, argumenten que la zona ja ha complert la seva quota pel que fa a projectes amb efectes ambientals potencialment perillosos, després de la instalˇlaciķ de l’abocador del Mas de Barberans.


"Serā difícil frenar legalment el projecte"

De la seva banda, l’alcalde de la poblaciķ, Antonio Ollés, ha considerat que la participaciķ ha estat una "mica curta" perō ha celebrat el bon funcionament de la consulta, ja que es tracta de la primera votaciķ popular que organitzen al municipi. Amb tot, Ollés s’ha compromčs a respectar el resultat de la votaciķ, perō ha advertit que no faran res d’ilˇlegal. "A partir d’aquest dilluns treballarem pel ’no’, el resultat ha estat clar; el ’no’ guanya en una proporciķ de gairebé de tres a u", ha afirmat el batlle, tot i que la consulta popular no és vinculant.

"Estem a l’espera de rebre l’informe integrat de la Pončncia Ambiental, no sabem si serā favorable o no, si demanaran modificacions del projecte, perō en qualsevol cas, estudiarem tot allō que sigui legalment possible per intentar aturar el projecte", ha destacat Ollés. L’Ajuntament estudiaria presentar recursos o alˇlegacions addicionals contra la instalˇlaciķ de la planta. Així mateix, l’alcalde ha expressat que confia en els organismes competents per determinar si es compleixen totes les garanties ambientals per permetre la implantaciķ de la planta. "Si veuen que tot estā correctament i fan un informe favorable, crec que serā difícil aturar el projecte", ha indicat.


La promotora declina pronunciar-se

La planta de compostatge, promoguda per l’empresa Ecompost de l’Ebre i amb vinculacions societāries amb escorxadors com Padesa preveu tractar 25.000 tones anuals de gallinassa per convertir-les en compost orgānic comercialitzable per a l’agricultura ecolōgica. Segons els seus assessors tčcnics, la planta s’ha ubicat en aquesta zona per gestionar i transformar els fems que produeixen les nombroses granges d’aviram existents, evitant així el seu abocament i episodis de contaminaciķ. A més, neguen l’ús de purins i argumenten que, en el seu disseny, les instalˇlacions preveuen la gestiķ d’aigües pluvials en casos de forta precipitaciķ.


Per: ACN

Foto: Cedida


SHANTI - Tel. 630479976 - 877013270 - Av. Josep Tarradellas, 63 (Amposta)Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrōnic
Informaciķ i avís legal

Amposta.info