CENTRE ÒPTIC L´ESGUARD

Torna el Delta Birding Festival amb més d’un centenar de propostes per a ornitòlegs i amants de la natura

MónNatura Delta acull la setena edició del Delta Birding Festival, després de l’obligat ajornament de l’any passat per la pandèmia

etiquetes   noticies, natura, ornitologia, delta ebre, amposta, mon natura, delta birding festival

16/9/2021

Torna el Delta Birding Festival amb més d’un centenar de propostes per a ornitòlegs i amants de la natura | Amposta.info


Els propers 24, 25 i 26 de setembre, MónNatura Delta tornarà a ser el centre del món ornitològic amb un ampli ventall d'activitats i tallers per a totes les edats. El Delta Birding Festival aplega sortides en vaixell, alliberament d'aus, conferències i exposicions entre d'altres.

Aquesta setena edició del festival internacional d'ornitologia presenta més d'un centenar de propostes molt diverses, acompanyades d'una gran fira de productes i serveis per als ornitòlegs i per a la gent que gaudeix de la natura en general.

Entre els conferenciants més destacats del programa d'enguany hi ha figures tant del nostre país com de l'estranger. En Josep del Hoyo, editor de la prestigiosa editorial Lynx i autor d'una de les llistes taxonòmiques dels ocells del món més acceptada, juntament amb John Fitzpatrick, director emèrit de la Cornell Lab of Ornithology, la gran entitat global que aplega ornitòlegs de tot el món aportant dades de les seves observacions, ens explicaran la necessitat i la dificultat de crear una única llista taxonòmica de tots els ocells del món, acceptada tant per científics com pels governs i els propis aficionats a l'observació d'ocells.

De la mà de Eloisa Matheu descobrirem “Paisatges sonors”: experiència audiovisual que ens permetrà submergir-nos en paratges llunyans sense moure'ns del Delta. A través de fantàstiques gravacions sonores viatjarem al Camerun, l'Índia o l'Illa de Borneo... però tampoc faltaran alguns paisatges sonors molt més propers com és el propi Delta.

Del Museo Nacional de Ciencias Naturales de Madrid vindrà en Fernando Valladares, investigador dels efectes del canvi climàtic del CSIC i gran comunicador dels avenços científics en aquest camp i ens farà una conferència precedit de la presentació del llibre que la popular presentadora de TV3 Cori Calero ha publicat recentment sobre aquesta temàtica.

L'Alba Villarroya ens descobrirà la importància ornitològica de les Açores i en Rafa Armada ens il·lustrarà amb extraordinàries fotografies les espècies d'aus marines que poblen l'hemisferi sud, per citar dos exemples més del programa.


Especialistes internacionals i gran varietat d'activitats

El festival ha assolit un gran prestigi entre els ornitòlegs per la categoria dels seus ponents, molts d'ells amb fama internacional, i molta popularitat pel gran nombre d'activitats programades com ara sortides en vaixell per veure ocells pelàgics a mar obert o limícoles a la badia del Fangar, visites a la reserva integral de la llacuna de l'Aufacada o a la de Vilacoto, a l'interior d'una finca privada que normalment no es pot visitar. També tallers de seguiment de rastres d'animals o de gravació de cants d'ocells. Sortides nocturnes per descobrir els mussols i els enganyapastors, nombroses activitats per a infants dins el recinte de MónNatura Delta, i un reguitzell de concursos: de fotografia, d'identificació d'aus, per a nens, d'enregistrament de sons nocturns amb magnífics premis.

Un any més, no hi faltaran les taules rodones. Destaca “El cercle de la ciència”, un col·loqui enriquidor i clarificador de la importància actual i futura que pren la ciència arran dels esdeveniments viscuts i de les seves experiències en conèixer, conservar i comunicar la natura. Estarà protagonitzat exclusivament per dones destacades en els seus àmbits (científiques, divulgadores, conservacionistes,...).

També hi ha espai per les exposicions. “Extingides a la natura: història d'un fracàs de la humanitat” mostra les magnífiques il·lustracions que Àlex Mascarell ha fet d'una vintena d'espècies que tenen com a denominador comú haver evitat la seva extinció a partir d'exemplars procedents de nuclis reproductors en captivitat gestionats per zoos d'arreu del món.

Al programa d'activitats ampli i atractiu, se li suma una gran fira amb varietat d'expositors de productes i serveis relacionats amb la natura, l'ecoturisme i l'observació dels ocells i la fauna, destacant la gran participació de les principals marques d'òptica i fotografia i un gran nombre d'estands de llibres, altres productes, destins, viatges i altres serveis.

Enguany també celebrarem els 25 anys del prestigiós concurs fotogràfic internacional de l'associació MontPhoto presentant una exposició inèdita de 25 de les fotografies premiades al llarg de tot aquest període el motiu de les quals siguin els ocells.

L'activitat començarà el divendres 24 de setembre i es pot consultar el centenar de propostes al web que ha creat l'organització per l'ocasió (www.deltabirdingfestival.com), on s'hi detallen els horaris de les conferències previstes, les presentacions així com els tallers especialitzats i les activitats que es fan a l'aire lliure o bé a l'interior del recinte educatiu que té MónNatura Delta. Un equipament de la Fundació Catalunya La Pedrera, organitzadora del Festival conjuntament amb Oryx i l'Institut Català d'Ornitologia (ICO).

La fira ornitològica més important del mediterrani es consolida, després de tenir un gran èxit de convocatòria els anys anteriors amb més d'un miler d'aficionats en cada edició.

El Delta Birding Festival és l'únic festival espanyol que destina el preu de les entrades a projectes de conservació dels ocells. Enguany, els ingressos es destinaran a recolzar un projecte d'integració i col·laboració dels membres de la tribu dels Daasanach de Kènia amb l'objectiu d'aprofundir en el coneixement de la riquesa ornitològica de la regió del llac Turkana i el possible desenvolupament com a destí ecoturístic. En el darrers anys, gràcies a la venda de les entrades i a la implicació dels visitants s'ha aconseguit recaptar més de 20.000€ per dedicar-los a projectes com l'Atles d'Ocells nidificants Europeu o els estudis sobre la tórtora eurasiàtica, entre d'altres.


Per: Redacció

Foto: Amposta.info


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info