AMPOSTA FAS GOIG

S'observa, per primer cop a la península ibèrica, una Fredeluga Cuablanca des del mirador de MónNatura Delta de l'Ebre

Es tracta d’un avistament excepcional d’una espècie que habitualment hiverna a l’Àfrica i la Índia

etiquetes   noticies, natura, ornitologia, parc natural delta ebre, mon natura, amposta, delta ebre

22/2/2022

S’observa, per primer cop a la península ibèrica, una Fredeluga Cuablanca des del mirador de MónNatura Delta de l’Ebre | Amposta.info Fredeluga cuablanca en vol. Foto: David Bigas


Un exemplar de Fredeluga cuablanca - Vanellus leucurus (en castellà Avefría coliblanca) es pot veure aquests dies des del mirador de MónNatura Delta de l'Ebre. Es tracta d'una observació excepcional ja que no s'havia avistat mai a la península ibèrica.

La Fredeluga cuablanca cria a les estepes d'Àsia central i hiverna a l'est d'Àfrica i la Índia. És una migradora escassa que passa per l'Orient mitjà i proper, però que al Delta de l'Ebre és una gran raresa. És una au similar en forma i mida a la més habitual fredeluga vulgar, però amb franges blanques al damunt la cua i a les ales. És l’única fredeluga que probablement es vegi en aigües que no siguin molt poc profundes, on pica insectes i altres petites preses principalment de la superfície.

Durant la migració i a les zones d'hivernada, aquesta au habita els aiguamolls i zones humides. L'entorn del MónNatura Delta de l'Ebre ha estat l'escollit per a aquest exemplar per a passar l'hivern. La restauració ecològica que ha dut a terme la Fundació Catalunya La Pedrera, que gestiona MónNatura Delta, amb el projecte LIFE Delta Lagoon ha estat de ben segur un factor determinant pel seu deteniment. El més probable és que torni a l'Àsia central quan comenci la migració prenupcial o de primavera que començarà en els propers dies.

El projecte LIFE Delta Lagoon, que la Fundació va portar a terme del 2009 al 2014, va millorar l'estat ecològic de les llacunes de l'Alfacada i la Tancada, mitjançant la restauració de l'hàbitat i l'aplicació de mesures de gestió.

L'au ha estat avistada durant les observacions periòdiques que porta a terme l'equip d'educadors ambientals de MónNatura Delta de l'Ebre.


MónNatura Delta de l'Ebre, centre d'interpretació i de conservació de la natura

MónNatura Delta de l'Ebre, que es va inaugurar el març del 2012, arriba enguany al seu desè aniversari i ho fa consolidat con a referent en les activitats lúdiques a la natura per a famílies amb més de 210.000 visitants des de la seva obertura. Cada any s'organitzen al voltant de 700 activitats i tallers diferents d'ornitologia, natura i tradicions del Delta per a totes les edats.

A més es continua treballant, tal i com s'ha fet en aquests 10 anys, amb l'objectiu de posar en relleu el valor mediambiental de la zona del Delta i contribuir en la descoberta d'un entorn natural de gran riquesa en una de les zones humides més importants de l'Europa occidental.


Per: Redacció

Foto: David Bigas


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info