MiYOSMART, la forma intel·ligent de tractar la miopia dels teus fills. Segura, eficaç i no invasiva.

Segona edició de l’experiència turística per les planes del Montsià per conèixer la cultura tradicional vinculada a les oliveres i a l’oli

Tasta la Cultura de l’Ebre – Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana és un projecte encapçalat pel Museu de les Terres de l’Ebre en col·laboració amb l’Ajuntament de Santa Bàrbara i amb el suport de la cooperativa de producció d’oli local, Agrícola del Camp

etiquetes   noticies, comarca, montsia, activitats, turisme

9/11/2022

Segona edició de l’experiència turística per les planes del Montsià per conèixer la cultura tradicional vinculada a les oliveres i a l’oli | Amposta.info


El dissabte 19 de novembre arranca la segona edició de l’experiència turística per les planes del Montsià per conèixer la cultura tradicional vinculada a les oliveres i a l’oli, Tasta la Cultura de l'Ebre – Els sabors de l'oli, l'or líquid de la Plana.

Aquest és un projecte encapçalat pel Museu de les Terres de l'Ebre en col·laboració amb l'Ajuntament de Santa Bàrbara i amb el suport de la cooperativa de producció d'oli local, Agrícola del Camp, en el que es crea una activitat de turisme experiencial que vol posar en valor la cultura oleícola de Santa Bàrbara, aprofitant els principals recursos: oliveres, cooperativa, centre d'interpretació i restaurants. Aquests són els ingredients principals que articularan aquesta experiència turística per les planes del Montsià, per conèixer la cultura tradicional vinculada a l'oli i les oliveres.

L'oli d'oliva ha estat un dels elements més importants del municipi i ha caracteritzat, en especial des del s. XVIII, els canvis socials, culturals i comercials de la mateixa localitat i així com de les altres poblacions veïnes de l'interior del Montsià i Baix Ebre.

Durant el recorregut d'aquesta experiència turística es podran visitar diferents espais, on es descriuen les tècniques agrícoles i els camps de conreu originats a partir de la colonització agrícola en època moderna la qual dóna peu a la fundació del poble de Santa Bàrbara, fins a les instal·lacions on s'elabora i es distribueix aquest bé tant preuat i, finalment, en podreu degustar les diferents varietats d'oli que es produeixen al municipi planer.

Es visitarà el Centre d'Interpretació de la Vida a la Plana, unes instal·lacions que són el resultat de la restauració patrimonial d'una part de la Masada de Martí, un dels edificis més importants de la vila de Santa Bàrbara en els seus orígens. En aquest espai, s'explicarà el procés, des de la gènesi del municipi, de colonització agrícola de la Plana, els treballs vinculats a l'oliverar i el procés de mòlta i premsat amb la maquinària que s'utilitzava fins a mitjans del segle passat per obtenir l'oli. També es farà una descripció de com s'ha desenvolupat el comerç d'aquest producte gràcies a les vies de comunicació properes a la localitat i altres factors que ho han condicionat.

L'activitat continuarà visitant un camp d'oliveres del terme de Santa Bàrbara, on s'explicarà el seu cultiu al llarg de la història a la Plana del Montsià, el que ha suposat per a la subsistència i creixement de la vila, les seves varietats, el procés de preparació de l'arbre al llarg de l'any i el treball que es desenvolupa per adquirir el fruit de l'oliva (la poda, el tractament contra les plagues “l'entaulat” o preparació del sòl per recollir el producte, la recol·lecció de l'oliva, etc.).

L'última visita serà a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara, on es produeix l'oli d'oliva i són el fruit de l'associació de la pagesia. En aquesta edició la Cooperativa Agrícola del Camp explicarà el procés actual d'obtenció del producte i, posteriorment, es procedirà a la degustació del mateix.

L'activitat “Els sabors de l'oli, l'or líquid de la Plana” es realitzarà els dissabtes al matí d'11 a 14 h. els dies 19 i 26 de novembre, el dia 17 de desembre de 2022 i els dies 14 i 28 de gener de 2023. L'experiència turística té un cost de 6 euros per persona, per als menors de set anys és gratuïta, atès que es vol dirigir a un públic familiar i de grups. Podeu trobar més informació a la web del museu www.museuterresebre.cat, i es pot fer la reserva a través de la plataforma Ebreticket www.ebreticket.cat


Per: Redacció

Foto: Amposta.info


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info