AMPOSTA FAS GOIG

La regidoria de Cultura passa a denominar-se regidoria de Cultura i Mem˛ria Hist˛rica

Amb aquest canvi de nom es vol posar de rellevÓncia la importÓncia que tÚ la Mem˛ria Hist˛rica en les polÝtiques municipals

etiquetes   noticies, ciutat, cultura, memoria historica

30/3/2021

La regidoria de Cultura passa a denominar-se regidoria de Cultura i Mem˛ria Hist˛rica | Amposta.info


La regidoria de Cultura passa a denominar-se regidoria de Cultura i Mem˛ria Hist˛rica. AixÝ es donarÓ compte al ple ordinari del mes de marš previst per a dilluns 29. Amb aquest canvi de nom es vol posar de rellevÓncia la importÓncia que tÚ la Mem˛ria Hist˛rica en les polÝtiques municipals, segons comenta l'alcalde, Adam TomÓs. La regidora de Cultura i Mem˛ria Hist˛ria, InÚs MartÝ, explica que "Ús una reivindicaciˇ que es fa des de la Generalitat des de fa temps; i li donem resposta perquŔ d'aquesta manera es posa en valor tota la tasca feta en aquest Ómbit".

AixÝ, la regidora destaca la feina feta per enretirar tota la simbologia inclosa dins el cens de Memorial DemocrÓtic. "Les plaques metÓlĚliques d'habitatges de protecciˇ oficial d'aquella Ŕpoca s'han enretirat en dues fases i ara estan en dip˛sit al Museu Terres de l'Ebre", recorda MartÝ, "i no en queda cap que tinguem constÓncia, no obstant, si algun ciutadÓ o ciutadana en detecta una, que ens ho faci saber i l'enretirarem rÓpidament". El que encara queda per traure Ús la placa amb els juncs a un habitatge del carrer Melilla. Sobre la placa del carrer Melilla, la regidora explica que implica traure un cablejat de llum i s'estÓ treballant amb Fecsa per tal de poder eliminar la simbologia. Pel que fa la lÓpida del cementeri municipal, la proposta de Memorial DemocrÓtic Ús senyalitzar-la d'aquesta manera: "En aquesta tomba van ser enterrades vÝctimes de la violŔncia social que es va produir arran de l'esfondrament de les institucions democrÓtiques causat pel cop d'Estat contra la Segona Rep˙blica, de juliol de 1936, i l'esclat posterior de la Guerra Civil (1936-1939). Aquesta lÓpida contÚ simbologia d'exaltaciˇ de la dictadura de Franco, que va utilitzar les vÝctimes d'aquesta violŔncia amb finalitats." EstÓ previst colĚlocar aquesta placa durant el mes d'abril.

L'Ajuntament tambÚ ha trasllat altres consultes al Memorial DemocrÓtic per tal de conŔixer les seves recomanacions sobre com actuar en altres elements que poden generar dubtes i actualment s'estÓ valorant la soluciˇ a implementar.


Activitats per la mem˛ria hist˛rica

Seguint amb el projecte iniciat l'any del 80Ŕ aniversari de la Batalla de l'Ebre, la regidoria de Cultura i Mem˛ria Hist˛rica prepara un calendari d'activitats. Entre elles hi destaquen les rutes guiades, la urbana i la fluvial, pels espais de la Batalla de l'Ebre (26 de juny, 15 i 16 de setembre i 16 d'octubre).

Per una altra banda, amb l'institut Ramon Berenguer IV s'ha treballat, des del curs 2018-2019, el projecte 'Portes de la mem˛ria', a travÚs del qual els i les alumnes de batxillerat han recuperat la biografia dels 10 deportats d'Amposta a camps de concentraciˇ nazi. Aquest projecte culminarÓ al juny amb una exposiciˇ sobre la vida d'aquetes 10 persones al Museu de les Terres de l'Ebre. En concret, serÓ el 4 de juny quan s'inaugurarÓ l'exposiciˇ 'Portes de la mem˛ria. Deportaciˇ dels republicans ampostins als camps nazis". Tanmateix, per al 18 de juny hi ha prevista la instalĚlaciˇ de les llambordes (stolpersteine) que recordaran allÝ on van viure aquestes persones, juntament amb una xerrada sobre l'exposiciˇ.

Al setembre d'aquest any, es preveu al presentaciˇ del llibre "La Guerra Civil a Amposta (1936-1939)", per Andreu Canal, guanyador de la segona ediciˇ del Premi de Recerca Jordi Fontanet el 2019 (22 de setembre). A mÚs a mÚs, explica MartÝ, "tambÚ es preveu continuar amb les tasques de senyalitzaciˇ d'espais de Mem˛ria Hist˛rica, grÓcies al gran treball de recerca que hi ha al darrera".


Per: Redacciˇ

Foto: Ajuntament Amposta


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d┤Amposta des de 1998 (Terres de l┤Ebre)

correu electr˛nic
Informaciˇ i avÝs legal

Amposta.info