AMPOSTA FAS GOIG

Regants del delta de l’Ebre avisen que 15.000 hectàrees poden quedar improductives si continuen les restriccions

La Comunitat de l’Esquerra reclama a les administracions actuacions per fer front a la salinització dels arrossars

etiquetes   noticies, economia, amposta, delta ebre, agricultura

29/8/2023

Regants del delta de l’Ebre avisen que 15.000 hectàrees poden quedar improductives si continuen les restriccions | Amposta.info


La Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre ha avisat que la continuïtat de les restriccions de l'aigua de reg a conseqüència del canvi climàtic pot deixar improductives unes 15.000 hectàrees "en menys de deu anys" a conseqüència de la salinització dels arrossars. El president de la Junta de Govern, Javier Casanova, ha reclamat a les administracions de la Generalitat i l'Estat que prenguin mesures per frenar aquest fenomen en el marc de les actuacions previstes per protegir l'espai després de tancar una campanya de reg en què la limitació de l'aigua ha posat en evidència el problema de la salinitat. Els regants han admès també l'expansió "exponencial" de la plaga del caragol maçana per la reutilització d'aigua dels desguassos.

"En un context de canvi climàtic i tenint en compte que aquesta situació es pot repetir moltes vegades, hem de ser conscients que 15.000 ha del Delta són susceptibles de ser improductives en menys de deu anys", ha subratllat el dirigent dels regants en un comunicat valorant la finalització de la campanya de regadiu als arrossars. El problema rau, principalment, en la salinització del terreny. En aquest sentit, ha reclamat a les administracions de la Generalitat i l'Estat que es mullin.

Consideren els regants "absolutament prioritari" dins de les mesures de protecció del Delta -en paral·lel al manteniment la morfologia, la protecció de la costa o la gestió de la inundabilitat- buscar solucions a aquest problema, implantant sanejaments a les finques per poder combatre la salinitat dels sòls. "L'aigua del Canal és un actiu primari al Delta, mediambiental i socioeconòmic, tant per als que són actius com passius de la seva gestió", ha advertit.

Malgrat haver aconseguit l'objectiu de culminar la campanya després de la incertesa que va provocar l'anunci de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre de restringir a la meitat la dotació d'aigua just abans de la sembra, el dirigent dels regants ha admès que els resultats seran "molt irregulars", amb pèrdues importants per sequera, factors climàtics, males herbes, caragol maçana i, sobretot, la salinitat del sòl.

"Hem jugat a la ruleta russa i hem sobreviscut, però si als mesos de maig i juny no hagués plogut hauríem pres mal. Un altre any així seria inviable perquè no només es posa en perill la collita sinó la seva inversió prèvia que, en cas de no arribar a cap, seria un desastre per al territori", ha declarat Casanova en un comunicat, tot recordant la possibilitat d'un tall total de l'aigua de reg a partir de l'agost, que finalment no ha tingut lloc.

Els regants també han assumit que el risc per l'ús de l'aigua dels desguassos per a la seva reutilització ha acabat produint una temuda reinfecció de la plaga del caragol maçana que, segons admeten, ha tingut un "creixement exponencial". "Un cop acabada la fase de reg, entrem ara en la fase d'inundabilitat, esperem que aquesta tardor Mequinensa es recuperi perquè el Delta necessita aigua hivernal com a mesura sanitària i ambiental, tant el control de l'espècie invasora com el fangueig són molt importants per a les properes collites", ha tancat Casanova.


Per: ACN

Foto: Cedida


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info