EbreActiu, revista d´oci actiu

La Rāpita impulsa la recuperaciķ i revaloritzaciķ del mas de Mata-redona

El projecte permetrā reestructurar el mas i donar-li noves funcions adaptades a les necessitats actuals

etiquetes   noticies, territori, la rapita, montsia, serra montsia

27/4/2021

La Rāpita impulsa la recuperaciķ i revaloritzaciķ del mas de Mata-redona | Amposta.info El mas de Mata-redona


L'Ajuntament de la Rāpita impulsa la recuperaciķ i revaloritzaciķ del mas de Mata-redona i fa una crida a la participaciķ ciutadana per reactivar aquest espai singular del municipi. El projecte permetrā reestructurar el mas i donar-li noves funcions adaptades a les necessitats actuals. Amb aquest objectiu s'ha comenįat a treballar la iniciativa amb una comissiķ de treball, formada per persones que en alguna čpoca de la seva vida han estat vinculades amb el mas de Mata-redona i s'han sumat per portar el projecte a bon port.

L'alcalde de la Rāpita, Josep Caparrķs, ha exposat que “posem el fil a l'agulla a una iniciativa que farā realitat un dels compromisos d'aquesta legislatura que vam incorporar al programa electoral d'ERC”. Caparrķs ha destacat que “actualment el mas de Mata-redona estā deixat i des del consistori volem recuperar la identitat i la histōria dels nostres orígens de la Serra del Montsiā mitjanįant un projecte colˇlaboratiu que volem que tothom es faci seu”.

Per la seva banda, el regidor d'Identitat, Rafa Balagué, ha fet čmfasi a dir que “dignificar el mas és un projecte de gran magnitud que hem de fer entre tota la gent que tingui ganes de veure'l rehabilitat amb la finalitat de donar-li noves oportunitats”. Balagué ha conclōs que “entre tots i totes hem d'aconseguir que la gent que visiti el Montsiā tingui un espai de referčncia on pugui assabentar-se'n de la histōria i la rellevāncia del mas en les diferents čpoques”.

El projecte de reactivaciķ del mas de Mata-redona, un dels masos més importants de la Serra del Montsiā a principis del segle XX, comprčn un seguit d'iniciatives per convertir-lo de nou en un espai de creixement únic a la serra. Entre aquestes, destaca la reforma que es durā a terme amb les mateixes tčcniques que es van utilitzar en la seva construcciķ, com el morter de calį, la pedra seca o les fibres vegetals. La reforma consistirā, majoritāriament, a pujar els marges i les parets.

A banda, el projecte inclou la publicaciķ d'una sčrie d'articles a la Revista Rāpita, amb l'objectiu d'aportar una visiķ més clara del projecte i donar a cončixer histōries i ančcdotes de la ciutadania al mas. Els articles estaran escrits pels membres de la comissiķ de treball, entre els quals hi ha historiadors, professors i amants del territori. En aquests articles hi haurā informaciķ i imatges antigues i actuals, perquč es pugui apreciar el pas dels anys, les millores i l'evoluciķ del mas. A aixō se sumen les activitats de voluntariat de desbrossament i neteja del terreny, i els cursos de morter de calį, pedra seca o fibres digitals.

El consistori i la comissiķ de treball conviden a tothom que vulgui formar part de la iniciativa, ja que es tracta d'un projecte de voluntariat on té cabuda tota la gent que vulgui veure'l lluir de nou. Per inscriure't al voluntariat, has d'emplenar el següent formulari: cutt.ly/7bqBim3.


Per: Redacciķ

Foto: Cedida


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrōnic
Informaciķ i avís legal

Amposta.info