En el marc de la convocatòria extraordinària 2021 dels Plans de sostenibilitat turística en destinacions, els tres projectes finançats amb fons europeus són l’extensió de la Via Verda del Parc Natural del Delta de l’Ebre; el Pla de sostenibilitat d’Amposta; i Ròtula Delta, a la Ràpita
etiquetes noticies, comarca, turisme, amposta, delta ebre
25/10/2022
La directora general de Turisme, Marta Domènech, ha presentat avui a Amposta les inversions turístiques a les Terres de l'Ebre finançades amb 9 milions d'euros procedents dels fons europeus Next Generation UE. Ha estat acompanyada per la vicepresidenta de la Diputació de Tarragona, Meritxell Roigé, i pels alcaldes d'Amposta, Adam Tomàs, i de la Ràpita, Josep Caparrós. L'acte ha comptat amb l'assistència de més d'una trentena d'empresaris i professionals turístics de la zona.
En el marc de la convocatòria extraordinària 2021 dels Plans de sostenibilitat turística en destinacions, els tres projectes finançats amb aquests diners són l'ampliació de la Via Verda del Parc Natural del Delta de l'Ebre, que rep 5 milions d'euros; el Pla de sostenibilitat turística d'Amposta, amb 2 milions d'euros; i Ròtula Delta, a la Ràpita, també amb una inversió de 2 milions d'euros. A banda, es calcula que aquests diners aportaran al territori uns 15,5 milions d'euros addicionals d'inversió induïda, un 72 % més sobre la inversió inicial.
En aquest acte, la directora general de Turisme ha explicat que “avui presentem uns projectes potents, ben treballats, que connecten amb el territori i els seus trets identitaris, cohesionen el Delta de l'Ebre i ajuden a millorar l'experiència turística del visitant”. Domènech ha insistit en què “el turisme ha de ser una palanca per generar progrés, benestar i qualitat de vida a la ciutadania, una qüestió clau en la transformació del nostre model turístic”.
Sobre el projecte de la Via Verda impulsat des del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, amb els ajuntaments de Roquetes, la Ràpita, Amposta i Tortosa, la vicepresidenta de la Diputació de Tarragona ha afirmat que “volem fer més quilòmetres de vies pedalables per unir el territori i, especialment, els parcs naturals del Delta de l'Ebre i dels Ports.”
Per la seva part, l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, ha declarat que “aquest projecte permet recuperar allò que fa temps que des d'Amposta defensem: la vida cara al riu. I ho fem des de la sostenibilitat, en un vaixell elèctric i, sobretot, posant en valor tota la façana fluvial que és un patrimoni arquitectònic i històric importantíssim a la nostra ciutat”.
Finalment, l'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha apuntat que Ròtula Delta és un projecte que "permetrà transformar el nostre municipi i, també, el territori, perquè connectarà diferents infraestructures i espais de la Ràpita amb el Delta de l'Ebre. Aquest projectes esdevindrà un punt de trobada per als visitants que vol revaloritzar els espais naturals, mitigar els efectes del canvi climàtic i apostar per la mobilitat sostenible i la dinamització turística”.
Els plans presentats avui tenen com a objectius principals fomentar la cohesió territorial; donar suport a les destinacions turístiques catalanes en el seu procés de transformació en clau sostenible i amb estratègies de resiliència; i impulsar un model de turisme capaç d'oferir experiències excepcionals al visitant.
Els projectes
Ampliació Via Verda del Delta de l'Ebre per connectar Tortosa i La Ràpita. Aquest projecte ampliarà la via existent amb 23 quilòmetres més. A la inversió inicial de 5 milions d'euros cal sumar 8,5 milions d'euros addicionals d'inversió induïda.
Pla de sostenibilitat turística d'Amposta. Amb aquest pla es crearà un circuit turístic per afavorir la façana fluvial d'Amposta, amb una inversió de 2 milions d'euros. La inversió induïda estimada per l'aplicació d'aquest Pla seria de 3,5 milions d'euros addicionals. El pla preveu, entre d'altres actuacions, la rehabilitació de les cases del Castell, la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i la posada en marxa d'un trajecte turístic en una embarcació ecològica.
La Ròtula Delta, a la Ràpita. El projecte vol convertir municipi la Ràpita i la seva zona nord-est en la porta d'entrada de la Val de Zafán, tot integrant-lo en l'entorn natural del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Això es finançarà amb 2 milions d'euros als quals cal sumar 3,5 milions d'euros d'inversió induïda.
Altres inversions a les Terres de l'Ebre
A més d'aquesta convocatòria extraordinària finançada amb fons europeus, les Terres de l'Ebre també han rebut 2,8 milions d'euros de la convocatòria ordinària corresponent a 2022 pel projecte de mobilitat sostenible al Delta de l'Ebre de Deltebre. En aquest cas, el Pla està cofinançat per les tres administracions participants: la Generalitat de Catalunya, les entitats locals executores dels Plans i el Ministeri de Turisme.
Per: Redacció
Foto: ACN
Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)
correu electrònic
Informació i avís legal