EbreActiu, revista d´oci actiu

El Museu de les Terres de l'Ebre presenta l'exposició Territori Blau

Es tracta d’una mostra de cianotípies del fotògraf d’arrels ebrenques, Josep Maria Balagué

etiquetes   noticies, cultura, exposicio, museu terres ebre, amposta, terres ebre

8/11/2022


El Museu de les Terres de l'Ebre inaugurarà aquest divendres 11 de novembre a les 19 h, exposició Territori Blau, del fotògraf Josep Maria Balagué. Aquesta mostra fotogràfica és la primera de les dos propostes que van resultar escollides dins de la convocatòria que el Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre va obrir al mes de juny per a la realització de dos mostres d'artesania, dos exposicions fotogràfiques i dos cursos i tallers. Amb aquestes convocatòries el Museu vol dotar de recursos i mitjans tècnics a la ciutadania i col·lectius del territori perquè puguin compartir i divulgar els seus treballs i coneixements, cedint espais i equipaments i amb l'aportació dels seus serveis, a la vegada que amplia el ventall d'activitats que ve realitzant.

El fotògraf Josep Maria Balagué resideix a Terres de l'Ebre des de fa 7 anys. En aquest temps, ha fet servir el paisatge, la flora terrestre i la flora marina com a elements d'expressió artística, plasmats amb diverses tècniques fotoquímiques que practicaven els pioners de la fotografia al segle XIX i inicis del XX.

Interessat en la pràctica i divulgació de processos fotogràfics del segle XIX, Balagué ha triat la tècnica de la cianotípia per mostrar en Territori blau un conjunt de plantes recollides en aquesta terra i algunes algues recollides al mar, així com alguns racons paisatgístics ebrencs d'especial bellesa.

Territori blau es concep no només per mostrar la poètica d'aquests elements naturals de la zona, sinó també un pont per donar a conèixer a l'espectador el procediment de la cianotípia: la seva història, materials i procediments.

Emprada per primer cop l'any 1842, la cianotípia dona com a resultat còpies fotogràfiques de color blau intens utilitzant sals metàl·liques com a agent sensibilitzant i llum solar com a mitjà d'impressió.

Fa cent vuitanta anys un científic anglès, Sir John William Frederick Herschel, descobria que les sals de ferro eren sensibles a la llum solar. Una coneguda seva, la botànica i il·lustradora, Anna Atkins després de provar diferents maneres d'impressionar un paper amb llum, amb resultats poc satisfactoris, ho va intentar amb l'invent del seu amic Herschel, la cianotipia, i va aconseguir unes imatges espectaculars.

Es va convertir en la primera persona a utilitzar una tècnica fotogràfica per il·lustrar un llibre. Fruit de la seva recopilació d'algues marines recollides a les costes britàniques, va publicar al 1843 un llibre de cianotípies anomenat British Algae. La col·lecció de cianotípies d'algues de Anna Atkins es va ompletar en tres volums durant els següents 10 anys.

Territori blau de Josep Maria Balagué mostra un recull de cianotípies fetes amb el mateix procés d'Atkins i Herschel.


El Museu de les Terres de l’Ebre presenta l’exposició Territori Blau | Amposta.info

Per: Redacció


restaurants d’Amposta



Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info