AMPOSTA FAS GOIG

El Museu de les Terres de l'Ebre acull l'exposició «L'evidència científica del TDAH»

La mostra es complementa amb una xerrada-col·loqui que tindrà lloc aquest divendres 15 de març

etiquetes   noticies, societat, exposicio, museu terres ebre, amposta

14/3/2024

Hi ha molts mites al voltant del TDAH. La informació és poder i saber tot el que implica estar afectat pel trastorn dona respostes a tots els esdeveniments vitals que la persona que els viu no sap per què li passen. Com també dona resposta als pares, parelles i persones que viuen amb un afectat. També és necessària per als professionals tant del món de la salut com de l'educació. En l'àmbit de la Salut per exemple en moltes ocasions un trastorn alimentari és fruit d'un TDAH no diagnosticat, la informació científica estableix aquesta relació i no és el mateix un TCA quan també hi ha un TDAH al darrere que quan no. I pel que fa a l'àmbit educatiu és una mica el mateix donat que a vegades l'entorn pot emmascarar la presència del trastorn i interferir en l'evolució del nen o adolescent.

Aquesta exposició és pionera en molts sentits, el principal és que mai s'ha fet un recull d'estudis científics i metaanàlisi tan exhaustiu, 70 autors de 27 països de 6 continents ja és un fet diferencial. Fer arribar a la societat en general tota aquesta informació de manera senzilla i clara també és un fet diferenciador, ja que totes les persones que es mouen en aquest univers del TDAH, afectats, familiars, companys de feina, d'estudis, parelles, etc. acostumem a parlar del TDAH segons allò que ens han explicat els professionals més propers o bé els voluntaris de les associacions d'afectats com ara les conseqüències en el dia a dia que provoca el trastorn, ja sigui en entorn escolar, laboral, familiar, etc. però no coneixem en profunditat que és el que provoca en si mateix el trastorn ni les afectacions o vinculacions amb altres malalties, per exemple, amb l'abús de substàncies, efectes de la medicació, altres malalties mentals i no mentals, etc.

Encara hi ha molta controvèrsia i es dubta de l'existència d'aquest trastorn que afecta significativament en el dia a dia, no només dels afectats sinó també a tot el seu entorn. Globalment, s'entén per TDAH a persones que es mouen i són disperses i força impulsives, però es desconeix la relació del TDAH amb altres trastorns com l'obesitat, les addiccions, els embarassos no desitjats, diabetis, trastorns del son, malalties autoimmunes entre moltes altres, a més de l'impacte econòmic que suposa patir el trastorn.

L'exposició vol ajudar a que hi hagi una millor comprensió del Trastorn, que la societat el conegui en profunditat. Sobretot pels més escèptics que diuen què és una moda o un invent. Mostrar que hi ha tot un coneixement científic que avala la presència d'aquest trastorn des de fa molts anys, en 1775 ja es parlava de TDAH. I també que els tractaments tant farmacològics com conductuals han estat exhaustivament estudiats i s'ha demostrat la seva efectivitat i com els afectats han millorat la seva qualitat de vida gràcies a la investigació. És molt necessari que la societat en general pugui tenir aquesta informació per entendre l'abast del trastorn, què, no només es tracta d'un possible fracàs escolar o laboral sinó que és un problema de salut

Per aquest Motiu la FCAFA-TDAH junt amb TDAH VALLÈS ha organitzat aquesta exposició itinerant que consta de 13 panells informatius amb el recull de les 208 declaracions recolzades empíricament sobre el TADAH que van sorgir l'any 2021 després d'una gran revisió dels estudis científics existents sobre el TDAH liderada per la Federació Mundial de TDAH i el seu president el Dr. Stephen Faraone. Aquestes 208 declaracions es van plasmar en un document de consens i estan aprovades per 70 autors de 27 països i 6 continents.

A més el dia 15 a les 19 h. després de la inauguració de l'exposició que anirà a càrrec Juan Pérez Caro (comissari de l'exposició) i Anna López Campoy (Presidenta de l'Associació TDAH Vallès), des de la FCFA-TDAH i AHIDA Terres de l'Ebre s'ha organitzat la xerrada col·loqui “Com és viure amb TDAH. La doble discriminació legal”.


El Museu de les Terres de l’Ebre acull l’exposició «L’evidència científica del TDAH» | Amposta.info
restaurants d’AmpostaPer: Redacciórestaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info