AMPOSTA FAS GOIG

La morfologia de la desembocadura de l'Ebre inspira una peça de l'estudi audiovisual Playmodes en una mostra a Lo Pati

L’exposició ’FORMS – música visual generativa’ fusiona art amb tecnologia i es podrà visitar fins finals de gener

etiquetes   cultura, exposicio, lo pati, amposta

14/11/2023

La morfologia de la desembocadura de l’Ebre inspira una peça de l’estudi audiovisual Playmodes en una mostra a Lo Pati | Amposta.info


La morfologia de la desembocadura de l'Ebre ha inspirat part de la mostra audiovisual 'FORMS – música visual generativa', que s'ha inaugurat aquest dissabte a Lo Pati – Centre d'Art de les Terres de l'Ebre a Amposta. A banda de fer un repàs al projecte artístic del col·lectiu Playmodes, la mostra ha inclòs 'Contorns'. A través de la "sonificació de la imatge", l'obra trasllada a partitures gràfiques conceptes geològics de la zona. "Les peces estan fetes amb codi informàtic, són una mescla de matemàtiques i algoritmes que se suma a una necessitat expressiva", ha apuntat l'artista Santi Vilanova. La primera exposició monogràfica del projecte 'FORMS', que fusiona l'enginyeria amb la música experimental, es podrà visitar fins al 21 de gener.

El projecte 'FORMS' va començar a gestar-se coincidint amb l'esclat de la pandèmia del coronavirus i es va centrar en l'eix format entre l'art i l'enginyeria. D'aquesta manera, el col·lectiu Playmodes va començar a crear un univers sonor format per partitures gràfiques creades a partir de la tècnica de "sonificació de la imatge", és a dir, creació de música a partir d'elements visuals. Amb aquesta base, el col·lectiu ha elaborat fins a cinc obres úniques i vives, on els algoritmes, la síntesi d'espectogrames i els autòmats audiovisuals formen un engranatge per crear peces musicals úniques.

Tot plegat es recull en la primera exposició monogràfica de 'FORMS – música visual generativa', que s'ha inaugurat aquest dissabte a Lo Pati – Centre d'Art de les Terres de l'Ebre. Segons la comissària de la mostra, Irma Vilà i Òdena, els visitants poden seguir els impulsos sonors per escollir en quin ordre veure l'exposició, malgrat que també s'ha plantejat des d'un punt de vista cronològic per entendre tot el procés creatiu que hi ha darrere de cada obra.

Tot i que la iniciativa mescla diverses disciplines tecnològiques en el procés creatiu, l'artista Santi Vilanova defensa que aquesta manera de crear música té un vessant "artesanal". "Les matemàtiques i els algoritmes són eines que nosaltres les fem servir per expressar idees. Fem servir els ordinadors igual que un pintor fa servir la pintura a l'oli o un escultor utilitza marbre, un martell o l'escarpi. No entenem que la tecnologia sigui un substitut de la creativitat, sinó a l'inrevés; és una eina que ens permet expressar-nos", ha afirmat Vilanova.


Una peça única ideada al Delta

Coincidint amb una estada a la residència artística Lo Baladre, Playmodes ha gestat una obra específicament pensada per a Lo Pati – Centre d'Art de les Terres de l'Ebre. Es tracta de 'Contorns', basada en conceptes de la geologia i morfologia del Delta, com són el fang, els sediments o els processos de cristal·lització de la zona. Amb aquest material visual, s'ha elaborat una peça musical de quinze minuts de durada que utilitza histogrames de freqüència i amplitud per dibuixar la música en temps real. A partir d'aquí, s'acabarà de perfilar l'obra, que serà interpretada per grup de música contemporània format per un saxo, flauta, clarinet i elements electrònics. De moment, encara no s'ha previst una gira amb aquesta peça, tot i que els creadors no descarten aquesta possibilitat.

A 'FORMS – música visual generativa' s'hi sumen la resta d'obres creades sota aquest paraigües artístic, com és el cas de la peça 'Screen Ensemble', formada per tres pantalles independents que reprodueixen la melodia, el ritme i les textures d'una mateixa cançó que no es repeteix gràcies als algoritmes que utilitza. També s'hi pot veure la instal·lació d'un piano autòmat que porta per nom 'ppff', l'acrònim de la notació musical 'pianisimo-fortissimo'. L'obra consisteix en un piano automàtic capaç de colpejar els seus martells com a resposta a una pluja de gràfics musicals que apareixen en una projecció vertical.


Projecció internacional

Playmodes ha estès el projecte de 'FORMS' arreu del món, amb instal·lacions a Nova York, Praga, Madrid, São Paulo, Houston, Zurich, Lió, Berlín, o Londres, entre d'altres. També han tingut en esdeveniments de música electrònica com el Sónar a Barcelona o el DGTL a Amsterdam (Països Baixos) i ha treballat per a institucions d'art com el ZKM a Karlsruhe (Alemanya) i l'Ars Electronica a Linz (Àustria). Les obres sonores de l'estudi s'han publicat en segells de música electrònica com Plegat - Discontinu Records i compten amb distincions internacionals de l'art dels nous mitjans.

Segons la directora de lo Pati, Aida Boix, propostes com la generada específicament per a les Terres de l'Ebre a la residència Lo Baladre representa un "privilegi" i alhora, una "font d'inspiració" per als artistes. La mostra 'FORMS – música visual generativa' estarà oberta al públic durant tres mesos, fins al 21 de gener de l'any vinent.


Per: ACN

Foto: Ariadna Escoda ACN


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info