AMPOSTA FAS GOIG

Els mestres d’aixa i l’extracció de sal, nous elements a l’IPCITE

El Museu de les Terres de l’Ebre incorpora aquests dos nous elements a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l’Ebre (IPCITE)

etiquetes   noticies, comarca, museu terres ebre, patrimoni, terres ebre

13/2/2023

Els mestres d’aixa i l’extracció de sal, nous elements a l’IPCITE | Amposta.info“L'extracció de la sal, a la Ràpita”, que és l'element 104, recercat per Enric López Vidal


La Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura, el Museu de les Terres de l'Ebre i l'Institut Ramon Muntaner van desenvolupar, entre el 2015 i el 2017, el projecte de l'Inventari Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre (IPCITE); un gran recurs cultural per contribuir al desenvolupament sostenible de les Terres de l'Ebre. El Museu de les Terres de l'Ebre, en tant que Antena territorial de l'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya, hi va aportar suport institucional, personal tècnic especialitzat i la seva llarga experiència en la gestió global d'aquests i altres patrimonis de les Terres de l'Ebre.

L'IPCITE, que es pot consultar a www.ipcite.cat, va posar a l'abast de tothom 100 fitxes d'elements representatius del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre, incloent prop de 1.500 manifestacions, més de 2.000 fotografies, 40 audiovisuals i prop d'un miler de recursos documentals.

Les mateixes tres institucions que van convenir l'IPCITE, el 2019 van acordar la perllongació del projecte, creant l'Observatori del Patrimoni Cultural Immaterial de les Terres de l'Ebre (OPCITE).

Per tal de donar continuïtat a aquest treball, el Museu de les Terres de l'Ebre ha ampliat el nombre d'elements culturals immaterials que es difonen, per un costat a través d'incloure més fitxes a la web de l'IPCITE, i per un altre creant aplicacions d'alguns d'aquests elements, per als infants, destinades als àmbits escolar i lúdic.

En aquest context, el Museu suma ara a la web de l'IPCITE dos nous elements patrimonials, resultat de l'encàrrec de dos treballs de recerca, realitzats amb metodologia etnològica i treball de camp. Es tracta d'elements immaterials inclosos dins de la Categoria 1 de l'Inventari: “Activitats productives, processos i tècniques”. Són: “L'ofici de mestre d'aixa, a la Ràpita”, recerca d'Antoni Cartes Reverté, fitxa corresponent a l'element 103 de l'IPCITE, i “L'extracció de la sal, a la Ràpita”, que és l'element 104, recercat per Enric López Vidal.

La memòria de les seves recerques en treball de camp, i les posteriors fitxes de l'IPCITE, inclouen informació patrimonial inèdita i significativa sobre l'actualitat d'aquests dos antics oficis, a més a més de dades històriques i etnogràfiques, fotografies obtingudes en treball de camp, entrevistes orals enregistrades, i recursos documentals, que fan referència directa a aquestes activitats productives. Les fitxes també han estat validades pel Museu de les Terres de l'Ebre.


Per: Redacció

Foto: Museu de les Terres de l’Ebre


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info