AMPOSTA FAS GOIG

Més de 4.000 dones a les Terres de l’Ebre han recollit productes menstruals reutilitzables

Els productes que generen més demanda són les calces menstruals, seguides per la copa menstrual i les compreses de tela

etiquetes   noticies, comarca, terres ebre, salut

20/3/2024

Més de 4.000 dones a les Terres de l’Ebre han recollit productes menstruals reutilitzables | Amposta.info


El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, i la directora territorial del Departament d'Igualtat i Feminismes a les Terres de l'Ebre, Mar Lleixà, han visitat aquest dimecres la farmàcia Barreda-Sorli de Tortosa per conèixer de primera mà com s'està desenvolupant a les Terres de l'Ebre l'acció La Meva regla, les meves regles, la distribució universal de productes menstruals reutilitzables.

En els primers dies de la campanya, s'han desplaçat fins a les farmàcies ebrenques 4.916 dones. En total, s'han dispensat 4.292 productes: 1.847 al Baix Ebre. 1.684 al Montsià, 543 a la Ribera d'Ebre i 218 a la Terra Alta. També s'han fet 624 reserves: 326 al Baix Ebre, 196 al Montsià, 52 a la Ribera d'Ebre i 50 a la Terra Alta.

Del total de productes dispensats en 84 farmàcies de les Terres de l'Ebre, 2.400 són calces menstruals (55,9% del total), 1.337 copes menstruals (31,2% del total) i 555 compreses (12,9% del total).

Totes les dones de Catalunya poden dirigir-se a la farmàcia més propera per demanar unes calces menstruals, una copa o dues compreses de tela i rebre assessorament especialitzat, en una acció impulsada pel Departament d'Igualtat i Feminismes i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) inclosa en el Pla integral d'equitat menstrual i climateri 2023-2025.


Accés als productes a través de les farmàcies

Les farmàcies són l'espai on es distribueixen gratuïtament els productes menstruals reutilitzables: una copa menstrual, unes calces menstruals o un paquet de dues compreses de tela a totes aquelles nenes, dones i persones menstruants que ho sol·licitin. L'acció, igual que tot el Pla integral d'Equitat Menstrual i Climateri on s'emmarca, té un enfocament transinclusiu i, per tant, també s'adreça als homes trans* que menstruïn i a les persones no binàries.

Les prop de 3.300 farmàcies que hi ha a Catalunya s'han adherit a l'acció i seran fàcilment identificables gràcies a un distintiu. La distribució simultània a tot el territori garanteix que totes les dones de Catalunya, visquin on visquin, tinguin garantit un dret fonamental clau com és poder decidir sobre el propi cos, així com disposar d'educació menstrual i informació al llarg del cicle vital, un fet imprescindible per poder prendre decisions lliures i fonamentades.restaurants d’Amposta


Per obtenir el producte de la seva preferència, la persona interessada només ha de presentar el codi QR, individual i intransferible, que s'obté mitjançant l'apartat de Novetats: La meva regla, les meves regles de l'espai de salut digital La Meva Salut (tant via pàgina web o via aplicació mòbil). És important tenir en compte que en el cas d'utilitzar l'aplicació per a telèfon mòbil cal que aquesta estigui actualitzada. En el cas que, tot i això, no aparegui el codi QR, s'ha habilitat un formulari en la mateixa aplicació per sol·licitar-lo.

En el moment de l'entrega els i les professionals farmacèutiques expliquen quins són els productes menstruals que es reparteixen i acompanyen en l'elecció del producte que més s’ajusti a les necessitats de cada persona, tot generant un espai de confiança on poder expressar-se i compartir dubtes i inquietuds. És per aquesta raó que es recomana anar a la farmàcia amb temps, per tal d'escollir el producte després de rebre tota la informació i l'assessorament especialitzat.

L'entrega del producte és immediata, sempre que la farmàcia disposi d’unitats disponibles del producte escollit. Si no és el cas, es pot demanar com es fa habitualment amb altres productes i medicaments, i estarà disponible en un termini màxim de 48 hores. Tanmateix, és important tenir en compte que si una persona ja ha fet la reserva d'un producte a la farmàcia, el seu codi QR quedarà temporalment bloquejat, fins que vagi a recollir-lo a la mateixa farmàcia on l'ha demanat.


Per: Redacció

Foto: Cedida


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info