EbreActiu, revista d´oci actiu

Mares ebrenques que han perdut nadons reivindiquen sensibilitat i preparació als professionals que les atenen

L’associació Libèl·lules dels Estels es presenta a la Terra Alta amb el testimoni de diverses dones i llevadores

etiquetes   noticies, societat, comarca, territori, terres ebre

10/2/2022

Mares ebrenques que han perdut nadons reivindiquen sensibilitat i preparació als professionals que les atenen | Amposta.info


La presentació de l’associació Libèl·lules dels Estels a la Terra Alta, a Gandesa, ha donat veu a algunes mares que han perdut els seus nadons, les quals han reivindicat més sensibilitat i formació als professionals sanitaris que atenen les morts gestacionals, perinatals o neonatals. De fet, a més de donar visibilitat a les pèrdues i acabar amb els tabús que forcen a passar el dol en soledat, l’associació es prepara per intentar canviar els circuits i l’ordenament del sistema de salut en l’atenció del dol perinatal. Libèl·lules dels Estels ja ha fet el primer GAM, grups de suport on es comparteixen experiències i el malestar emocional. Aquestes trobades, de moment virtuals, es faran cada mes i en diferents espais de les Terres de l’Ebre.

La presentació de Libèl·lules dels Estels, grup d’acompanyament al dol gestacional, perinatal i neonatal, s’ha fet a la Terra Alta a iniciativa de Conlloga, el grup de suport a la maternitat de la comarca. Com ha apuntat la presidenta de Conlloga, Àgueda Chavarria, "la maternitat comença amb el desig de ser mare, inclús les maternitats que no poden arribar a ser", però les pèrdues gestacionals o perinatals són tractades encara amb insensibilitat per part dels sanitaris i de la societat en general.

"Això s’ha parat", "això ho hem de treure", "passa com amb les gallines, que alguns polls no neixen", "no passa res", "ja en tens un de fill" o "ja en tindràs un altre" són alguns dels tòpics que han escoltat les dones que perden nadons durant la gestació, frases massa habituals en aquestes situacions, però que es reben com un batzac quan les han sentit en ple dol.

"El meu fill no era un rellotge", ha recordat Pilar Ferrando, que ha patit quatre avortaments. Ferrando ha recordat la solitud, el desemparament i fins i tot el "maltractament" que va patir en aquests processos. "Falten professionals preparats perquè tu estàs allí perdent un fill, algú que estimes, i t’han de poder acompanyar en el procés", ha reclamat. "Amb els anys hi ha hagut un canvi de sensibilitat i en la manera de fer, però de quatre, em van acompanyar bé en un. Cal una mica de reflexió", ha afegit.

També Teresa Domingo ha destacat la importància de parlar obertament sobre els processos de dol gestacional i perinatal, també per tenir eines amb les quals encarar-los. Ella havia assistit a una xerrada a Gandesa el 2019, on justament es va gestar l’associació Libèl·lules dels Estels. Llavors no era mare, però mesos després perdia un fill a les vint setmanes de gestació i recordant aquella trobada, es va negar a signar uns papers on estava marcada una casella perquè l’hospital es fes càrrec de les despulles del nadó. "El meu fill no era unes restes quirúrgiques", ha apuntat. "El vaig poder enterrar al cementiri i ara tinc un lloc on visitar-lo, i és gràcies a la xerrada de Gandesa d’aquell dia. Hi penso sempre", ha explicat.

Domingo ha assenyalat que el seu cas "és un exemple" de la importància de la divulgació del dol gestacional i perinatal perquè les dones estan "soles i sense recursos" en aquestes situacions. També ha lamentat que no se li oferís atenció psicològica fins un mes i mig després de la mort del seu fill i ha animat a participar en els GAM de Libèl·lules dels Estels perquè en els grups d’ajuda va sentir per primer cop que algú l’entenia i li donava forces.

Les impulsores de l’associació, Trini Lleixà i Isabel Garcia, coincideixen que les dones només se senten compreses per altres que ho han viscut i que no és fàcil trobar amb qui parlar-ne, de vegades també per l’autocensura. "Ens vam sentir tan sols que volia ajudar altra gent a pal·liar aquest dolor i que no el visquin com nosaltres amb aquesta soledat", ha apuntat Lleixà. Va conèixer la Isabel en la jornada a Gandesa, on també va assistir la Teresa, i de seguida es van animar a crear l’entitat. El nom naix del dia que la Trini i la seva família acomiadaven la seva filla Ivet, quan una libèl·lula els va acompanyar durant hores. "Volem donar vida a les nostres libèl·lules", ha dit Garcia.

Parlar, compartir aquesta situació dolorosa, ajuda a les dones a afrontar-les amb valentia, com també ha apuntat Neus Sanromà, presidenta de la Terra Alta, que ha remarcat la humitat d’associacions com Libèl·lules dels Estels. L’entitat, sense ànim de lucre, ha posat a la venda marxandatge per obtenir més recursos.

Cada mes es reuneix el grup de suport i quan la covid ho permeti, les faran presencials i per diferents llocs del territori, i es complementaran amb tallers segons "les necessitats o carències" dels participants als GAM. Compten, a més, amb el suport d’una psicoterapeuta francesa especialitzada en dol perinatal.

En la xerrada d’aquest dijous també han convidat la llevadora Montse Moliné, de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, que ha reconegut que els professionals aprenen amb l’experiència a fer els acompanyaments en aquests processos. Moliné ha agraït que puguin col·laborar amb l’entitat perquè les vivències d’aquestes dones "ajuden a reflexionar". "És bo saber quines coses estan fallant per canviar-ho perquè vosaltres sou les que detecteu problemes", ha reconegut.

D’altra banda, l’associació requerirà a tots els ajuntaments de les Terres de l’Ebre que els cementiris disposin d’un lloc específic per acomiadar els nadons morts durant la gestació, de manera que s’acabi "amb la sensació d’haver patit una pèrdua ambigua, que sigui tangible i ajudi en el procés de dol dels pares". Libèl·lules dels Estels està treballant amb una fundació i dues entitats més de la demarcació de Tarragona per crear una Federació a través de la qual puguin incidir en canvis del sistema de Salut.


Per: ACN


EbreActiu, revista d’oci actiu



Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info