AMPOSTA FAS GOIG

Un laboratori 3D permet als facultatius de l’Hospital Verge de la Cinta simular cirurgies complexes

L’ICS de l’Ebre consolida una prova pilot en una unitat permanent per planificar intervencions quirúrgiques

etiquetes   noticies, comarca, salut, terres ebre

12/5/2022

Un laboratori 3D permet als facultatius de l’Hospital Verge de la Cinta simular cirurgies complexes | Amposta.info Les eines tecnològiques del Laboratori 3D Atmosfera permeten imprimir rèpliques anatòmiques del pacient en tres dimensions


El projecte pilot de tecnologia 3D que l’ICS Terres de l’Ebre va posar en marxa al setembre s’ha convertit i consolidat en el Laboratori 3D Atmosfera. Es un espai tecnològic 3D on un equip multidisciplinari ajuda als professionals sanitaris de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) per planificar i simular intervencions quirúrgiques complexes. L’eina permet reconstruir en tres dimensions una regió anatòmica amb imatges d’una tomografia computada o d’una ressonància magnètica i simular l’operació per comprovar si és viable. Durant la prova pilot, Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica ha fet una quinzena d’intervencions quirúrgiques ajudades per la tecnologia 3D, entre les quals la fractura d’una escàpula o un tumor vertebral.

Aquesta pràctica ara s’estendrà a les cirurgies d’altres especialitats de l’HTVC. Les eines tecnològiques del Laboratori 3D Atmosfera permeten imprimir rèpliques anatòmiques del pacient en tres dimensions amb les quals els facultatius poden practicar prèviament a la intervenció o seleccionar el material d’osteosíntesi o prostètic a implantar. Els models impresos també s’usen a la consulta per explicar i informar de la patologia al pacient i familiars.

La impressió 3D també facilita el disseny de productes sanitaris personalitzats al pacient per millorar la precisió de la tècnica quirúrgica, minimitzar el temps quirúrgic i afavorir "una millor i més ràpida recuperació postoperatòria".

Pel que fa a projectes de docència, altres simulacions o projectes d’Investigació i Desenvolupament, permet imprimir fins i tot diferents textures i materials per simular teixits anatòmics com la pell, els ossos o les vísceres.

El laboratori s’ha ubicat a l’Hospital de Tortosa i té dues dues impressores específiques, així com un programari de reconstrucció i disseny 3D mèdic específic. L’equip està compost pel doctor José Miguel Molina Márquez, traumatòleg i coordinador del projecte; Èric Barreda Prades, enginyer biomèdic especialitzat en disseny, programació i impressió 3D; i els tècnics de radiodiagnòstic Marta Provencio Ferreres i Miguel Ángel Armengod Navarro.


Per: Redacció

Foto: ICS Terres de l’Ebre


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info