CENTRE ÒPTIC L´ESGUARD

El Govern lamenta que el Ministeri posposi a la tardor les obres per reforçar el litoral del delta de l’Ebre

La Generalitat assegura que a l’agost acordat desencallar les aportacions de sorra amb una comissió de seguiment

etiquetes   noticies, comarca, delta ebre, proteccio delta, territori

22/2/2022

El Govern lamenta que el Ministeri posposi a la tardor les obres per reforçar el litoral del delta de l’Ebre | Amposta.info


El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, lamenta que el Ministeri per a la Transició Ecològica posposi per a la tardor l’aportació de sorres a les zones més fràgils del delta de l’Ebre. La Generalitat nega que hagin retardat i entorpit els tràmits de les obres, que haurien d’haver començat abans del passat desembre, per no coincidir amb la nidificació de les aus protegides. Segons Salvadó, a l’agost s’havia acordat desencallar l’execució, pendent d’una avaluació d’impacte ambiental simplificada, amb la supervisió d’una comissió de seguiment. "Continuarem aliats amb el Ministeri per posar-ho fàcil, però aquests tempos no són admissibles per a la fragilitat del Delta que necessita que siguem més diligents", ha reclamat.

L’obra del Ministeri per a la Transició Ecològica preveu aportar 385.000 mil metres cúbics de sorres a les zones més fràgils del delta de l’Ebre, com el Trabucador, la Marquesa i l’Illa de Buda. Té un pressupost de 4 milions d’euros i un termini d’execució de 4 mesos. Per aquest motiu, entitats i institucions, sobretot la Taula de Consens del Delta, havien reclamat que es posessin en marxa la passada tardor perquè al març, en unes setmanes, comença la nidificació de les aus i no es pot treballar al litoral deltaic.

Aquest hivern no hi ha hagut violents temporals, com el Gloria o el Filomena dels dos últims hiverns, però els experts alertaven que el Delta no hauria resistit els embats de les llevantades sense aquestes aportacions de reforç. Així i tot, l’obra s’ha retardat, segons el Ministeri pel requisit de presentar una avaluació l’impacte ambiental simplificada, un tràmit que segons la Generalitat "blinda jurídicament el projecte" i que va superar la fase d’exposició pública al novembre.

Però segons el delegat del Govern ebrenc, Albert Salvadó, davant de la lentitud del procés -"els tempos a Madrid són més lents que aquí"-, s’havia "desencallat a l’estiu" l’execució de les obres perquè poguessin començar abans d’aquesta primavera. El delegat ha negat que la Generalitat hagi "posat cap dificultat", quan a l’agost s’havia "consensuat entre les dues parts" un procediment –una comissió de seguiment tècnica- que "generava prou confiança a les dues parts". "No entenem que es tardi tant a prendre decisions per començar els moviments de sorres", ha lamentat. Salvadó ha insistit que el Govern no ha bloquejat res sinó que ha posat "molts esforços" perquè aquestes obres es poguessin dur a termes de forma "ràpida i àgil".


Per: ACN

Foto: Cedida


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info