CENTRE ÒPTIC L´ESGUARD

La Generalitat llança un portal per conèixer el nivell de radiació "en temps real" a 36 punts de Catalunya

La xarxa de vigilància mostra aquest dimarts nivells inferiors a 100 nSV/hora a tot el territori

etiquetes   noticies, comarca, salut, terres ebre

14/6/2022

La Generalitat llança un portal per conèixer el nivell de radiació "en temps real" a 36 punts de Catalunya | Amposta.info Pla general de la central nuclear d’Ascó, a la Ribera d’Ebre


La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa un portal web amb informació "en temps real" de la radiació ambiental arreu del territori. Segons ha detallat aquest dimarts el Departament d’Empresa i Treball, aquest cercador es nodrirà de la informació que generen les 36 estacions de mesura que hi ha al país, integrades en la Xarxa de Vigilància Radiològica Ambiental (XVRAC). Aquests punts actualitzen les seves dades cada deu minuts els 365 dies de l’any i estan pensats per alertar del risc radiològic potencial per a la població. "Detecten l’evolució d’elements radioactius i dels nivells de radiació, tant ambiental com possibles emanacions d’origen artificial", ha apuntat el Govern en una nota de premsa.

Tal com ha informat el departament, a la web del mapa de la XVRAC es pot saber el darrer valor de cada estació, crear gràfiques amb diferents agregacions (per exemple obte­nir mitges o cercar i filtrar dades recents o històriques. Actualment, a Catalunya hi ha tres centrals nuclears en funcionament (Vandellòs 2, Ascó 1 i Ascó 2) i una en latència (Vandellòs 1).


Per sota de 100 nSv/hora

Les dades disponibles aquest dimarts mostraven totes les centrals de mesurament catalanes en nivells baixos de radiació, amb una "taxa de dosi" per sota de 100 nSv/hora.

Així mateix, el punt de Catalunya amb una radiació més elevada es troba a la localitat ebrenca de Garcia, amb 91,2 nSv/hora a les quatre de la tarda d’aquest dimarts. Al costat de la central d’Ascó, per exemple, diverses estacions mostraven indicadors entre els 72 i els 80 nSv/hora.

A Barcelona, la radiació no és gaire diferent. Així, al centre ubicat al costat de la Plaça de Catalunya donava aquesta tarda 84 nSv/hora. Al centre de Tarragona la xifra era encara inferior, 73 nSv/hora.


Per: ACN

Foto: Amposta.info


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info