La Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre se celebra anualment des de l’any 2000 i itinera per les quatre comarques del territori
etiquetes noticies, comarca, terres ebre, museu terres ebre, cultura
28/11/2022
La XIX Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre, organitzada pel Departament de Cultura, el Museu de les Terres de l'Ebre, l'Institut Ramon Muntaner, l'Ajuntament de Flix i l'Associació Cultural La Cana, se celebra per itinerància comarcal a la Ribera d'Ebre, concretament a Flix, a Ca Don Ventura (Carrer Major, 16), el dissabte 3 de desembre de 2022.
La Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre se celebra anualment des de l'any 2000 i itinera per les quatre comarques del territori. Enguany té com a objectiu la difusió dels elements materials i immaterials dels inicis de la industrialització conservats a les Terres de l'Ebre. Aquests elements, encara avui molt rellevants arreu del territori, es concreten per igual entorn d'un gran nombre de fàbriques, molins i tallers. D'aquest procés d'industrialització, iniciat a principis del segle XIX i consolidat al segle XX, en queda també treball i memòria viva en camps tan diversos com el cultural, l'econòmic, el social, el patrimonial, etc.
La Jornada inclou aportacions d'estudiosos i investigadors que han realitzat recerques de caràcter etnològic, històric i immaterial entorn d'aquests inicis, i dels qui -en el seu treball diari- mantenen viva l'herència material d'aquests inicis industrials, tant en empreses privades com en la gestió d'activitats i elements culturals i patrimonials.Al matí, Jaume Perarnau Llorens (director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya) farà la conferència “El patrimoni industrial a les Terres de l'Ebre”. Tot seguit, es desenvoluparan tres de les cinc comunicacions de la Jornada: “La implantació de la Fàbrica a Flix”, a càrrec de Pere Muñoz Hernández (historiador); “Memòria oral de l'estació de ferrocarril de Móra la Nova”, a càrrec de Jordi Sasplugas Deu (Associació per la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, Móra la Nova), i “La fàbrica de xocolata CREO de Tortosa”, a càrrec de Xavier Benet Valldepérez i Cinta Benet Bel (xocolaters). A la tarda es realitzaran les altres dos comunicacions: “De fusters a fabricants. Talleres Hijos de A. Prades, la Sénia”, a càrrec de M. Mar Villalbí Prades (arqueòloga), i “Viure i treballar al Pinell de Brai. Bòbila, fàbrica i mines de refractari”, a càrrec d'Antonia Serres Buenaventura (Associació Pi del Broi, Pinell de Brai).
La Jornada inclou també dos activitats complementàries: la visita guiada a la Colònia Fàbrica de Flix, l'única colònia química de Catalunya, a càrrec de Cristina Ferrús Tarragó (Associació Cultural La Cana, Flix), i la visita guiada a les exposicions “A toc de pito” i “A l'ombra de la xemeneia”, a Ca Don Ventura.
L'entrada a la Jornada és lliure per al públic oient. Es farà un certificat d'assistència en cas de sol·licitar-lo. L'organització facilitarà un llistat amb les dades dels restaurants de Flix. Inscripcions i programa a museuterresebre.cat.
Tots els continguts de la Jornada a etnologia.tte.cat.
Per: Redacció
Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)
correu electrònic
Informació i avís legal