SALVADÓ JOIERS, DES DE 1902. Més de 100 anys de confiança

El Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre i l'Ajuntament de Flix signen un conveni per ordenar la gestió del patrimoni cultural

L’Ajuntament de Flix i el Museu de les Terres de l’Ebre, en les seves funcions de Servei d’Atenció Museística (SAM) que té encomanat pel Departament de Cultura, redactaran el pla d’usos i gestió del patrimoni cultural i històric de Flix

etiquetes   noticies, cultura, amposta, terres ebre, museu terres ebre

11/12/2020

El Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament de Flix signen un conveni per ordenar la gestió del patrimoni cultural | Amposta.info Vista aèria de Flix


El Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre i l'Ajuntament de Flix van acordar, el passat 16 de novembre, un conveni per a la redacció d'un projecte museístic de gestió global del patrimoni cultural de Flix. Una iniciativa a través de la qual es vol definir l'orientació i l'estratègia per a millorar la gestió i la rehabilitació dels elements patrimonials, i que tindrà com a finalitat avaluar i establir un pla d'usos, així com garantir un programa de gestió del patrimoni cultural i històric de Flix.

"El Museu té l'experiència i el coneixement en la redacció d'aquests plans i ha de ser una de les seves activitats habituals per realçar el patrimoni cultural de tot el territori", detallava el president del Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre, Adam Tomàs, afegint que "en el cas de Flix, el patrimoni industrial és d'especial rellevància no només per al municipi o per a la comarca de la Ribera d'Ebre, sinó per al conjunt del país, i és una tasca important tenir aquest pla d'usos i gestió per a posar-lo en valor". En aquesta línia, es treballarà per habilitar el conjunt de patrimoni industrial de la Colònia Fàbrica de Flix, on es troben espais emblemàtics com el Quartelillo, Lo Casino, les cases dels encarregats i del director, els edificis residencials o el magatzem de l'estació ferroviària. Entre els béns on també es vol actuar hi ha el Castell de Flix, el Molí d'Oriol i els jaciments arqueològics de Sebes, els Castellons, etc.

L'alcalde de Flix, Francesc Barbero, detallava que "Flix té un bagatge cultural molt important, la ciutadania ha estat més d'un segle sota les xemeneies, per això al municipi s'explica una bona part de la segona revolució industrial a Catalunya i la seva evolució al llarg del segle XX. Amb set edificis catalogats com a Bé Cultural d'Interès Local, Flix ha viscut des de l'aprofitament hidroelèctric a la fabricació d'explosius", explicava el batlle, tot afegint que "el municipi compta amb tots els ingredients per ubicar-hi un Museu de la Química, on explicar tot el que va passar al voltant del 1900". Està previst que el pla d'usos es redacti en un període de nou mesos i la posterior gestió patrimonial es basarà en agents locals i organismes supralocals especialitzats.

El Museu de les Terres de l'Ebre, en funció de Servei d'Atenció Museística (SAM), té com a finalitat assessorar i gestionar projectes museístics i patrimonials com el que es vol dur a terme a Flix, així com fer-ne el seguiment per tal que s'ajusti als objectius que estableix la Protecció General del Patrimoni Cultural. La redacció del Pla d'usos i gestió del patrimoni de Flix anirà a càrrec del Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre (50%) i de l'Ajuntament de Flix (50%).

Per la seva part, l'Ajuntament de Flix es compromet a implementar durant els propers exercicis aquelles parts del projecte que consideri estratègiques i viables per poder assolir en la mesura de les seves possibilitats el compliment de les mesures establertes en el pla d'usos.


Per: Redacció

Foto: Cedida


EbreActiu, revista d’oci actiu



Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info