AMPOSTA FAS GOIG

Comencen a inundar-se els camps d’arròs al Delta de l’Ebre

No hi haurà presses per sembrar fins que no surti el sol i pugin les temperatures. L’excepció seran aquells que han sembrat en sec, una pràctica en auge al Delta perquè s’inunda quan la planta ha crescut i s’evita que el caragol maçana es mengi els brots

etiquetes   noticies, territori, comarca, delta ebre, agricultura, arros

27/4/2021

Comencen a inundar-se els camps d’arròs al Delta de l’Ebre | Amposta.info Enclusa del canal de navegació entre Amposta i la Ràpita


Les Comunitats de Regants de l’hemidelta dret i esquerre han començat a omplir els canals per inundar els arrossars i fer la sembra. A l’hemidelta dret es va soltar l’aigua fa una setmana, mentre que l’hemidelta esquerre s’ha fet aquest dilluns. En poc menys d’una setmana els camps estaran inundats i llestos per iniciar la producció d’arròs, però com ha apuntat Meritxell Jardí, coordinadora del departament tècnic de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre, no hi haurà presses per sembrar fins que no surti el sol i pugin les temperatures. L’excepció seran aquells que han sembrat en sec, una pràctica en auge al Delta perquè s’inunda quan la planta ha crescut i s’evita que el caragol maçana es mengi els brots.

Mentre que a l’hemidelta dret l’aigua del canal de reg ja s’ha començat a distribuir per les diferents zones perquè s’inundin els camps d’arròs, en pocs dies es completarà també a l’hemidelta esquerre, on l’aigua del canal principal s’ha soltat aquest dilluns. Les comportes s’obren des de l’Assut de Xerta i de Tivenys. En el cas del marge esquerre, l’aigua circula per un canal principal de 66 quilòmetres i canals de distribució que s’escampen per més de 300 quilòmetres.

La pluja d’aquesta setmana pot accelerar aquest procés perquè els canals s’ompliran més de pressa. La inundació abastirà unes 22.000 hectàrees d’arrossars, 12.000 a la comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre i la resta a la Comunitat de Regants de la Dreta. "S’inunden els arrossars, però també es fa servir aquesta aigua per regar fruiters i per als cultius d’horta de la zona de l’Aldea i Camarles. L’aigua també va destinada per a ells", ha apuntat Jardí.

La qualitat de l’aigua es preveu "bastant bona" però no tant com la de l’any passat, quan va ser excel·lent per les nombroses pluges i avingudes del riu durant la primavera, factor del qual depèn. "Com més aigua circula pel riu durant la primavera més bona qualitat té, porta més sediments i més nutrient", ha explicat la cap tècnica dels Regants de l’Esquerra. "Ho confirmarem quan comenci la temporada", ha afegit.

Enguany la solta de l’aigua de reg a l’hemidelta esquerre es fa completament automatitzada després de la inversió en el projecte de telecomandament del canal i per automatitzar les estacions de bombament. "L’automatització del canal principal fa que no hi hagi fluctuacions d’aigua dins del canal i es fa un repartiment més equilibrat. Controlem el cabal en tot moment i l’aigua que hi ha cada zona. Ens va molt bé per millorar la gestió de l’aigua", ha apuntat Jardí. Aquest sistema també permetrà reduir les despeses d’energia.

La sembra en sec s’està estenent entre els arrossaires com una eina contra el caragol maçana. A l’hemidelta esquerre, la plaga ho ha infestat gairebé tot i els arrossaires s’hi adapten mentre continuen lluitant per controlar-la. "Fem accions cada any. No ha desaparegut i ens toca fer actuacions permanents amb aigua salada i tractaments, i cada vegada que surt un focus, intentem lluitar-lo. Es fa el que es pot", ha reconegut Jardí.

D’altra banda, el temporal Filomena no ha fet els estralls del Gloria l’any passat, però s’han tornat a patir inundacions d’aigua de mar als arrossars. "Cada any hi ha més zones afectades per la intrusió de mar. Fem neteja amb aigua dolça i quan arriba l’aigua del canal de reg també ajuda a netejar els arrossars", ha dit la coordinadora tècnica.


Per: ACN

Foto: Amposta.info


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info