EbreActiu, revista d´oci actiu

Centenars de persones formen un gran SOS com a crit d'alerta per la regressió del delta de l'Ebre

El Moviment de Lluita pel Delta de l’Ebre aglutina la societat civil ebrenca en un acte a la platja del Trabucador

etiquetes   noticies, entorn, comarca, delta ebre, trabucador, proteccio delta, amposta

29/3/2022

Centenars de persones formen un gran SOS com a crit d’alerta per la regressió del delta de l’Ebre | Amposta.info Els assistents a l'acte reivindicatiu de MOLDE han configurat les lletres SOS al Trabucador. Foto: Eloi Tost


Centenars de persones han configurat aquest diumenge unes grans lletres SOS per fer un crit d'alerta per la situació de regressió que pateix el delta de l'Ebre. El Moviment de Lluita pel Delta de l'Ebre (MOLDE) ha organitzat un acte reivindicatiu a la platja del Trabucador de la Ràpita (Montsià) en el qual ha aglutinat la societat civil ebrenca. El missatge d'SOS ha estat enregistrat des de l'aire amb un dron i posteriorment entitats com Unió de Pagesos o la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l'Ebre o la mateixa plataforma convocant han reclamat mesures urgents als governs català i espanyol per evitar que el mar continuï guanyant terreny. Espontàniament, han clamat "Lo Delta diu prou".

L'acte s'ha convocat poc després del segon aniversari del temporal Gloria, que va fer estralls a l'entorn deltaic. Aquella tempesta va suposar un punt d'inflexió i de no retorn de la regressió i des d'aleshores la línia de la costa s'ha tornat molt més fràgil als embats del mar i als fenòmens meteorològics. El darrer, el temporal Celia dels darrers dies que ha fet que fins l'últim moment els organitzadors no sabessin si podrien fer la concentració, ja que la platja del Trabucador havia quedat malmesa.

Jordi Bertomeu, portaveu del MOLDE, ha denunciat que dos anys després del Gloria res ha canviat i que "les administracions continuen sense dur a terme les accions que van prometre". El Delta i el territori han fet la feina que tocava, amb un Pla del Delta consensuat i aprovat per la comunitat científica. Demanem mesures urgents perquè no podem esperar més", ha assenyalat.

El crit de desesperació s'ha fet evident en l'acte. El mateix Bertomeu ha afirmat: "quan ho tens tot a perdre, només et queda lluitar i resistir". I ha afegit, en al·lusió als polítics: "qui no hagi de remar a favor del Delta, que faci un pas al costat. No estem aquí per resignar-nos". Des d'Unió de Pagesos el missatge ha estat similar i han defensat no tirar "ni un pam més enrere" en la defensa de la línia de la costa. "Si ens quedem a casa, l'aigua del mar ens vindrà a picar a la porta", han lamentat.

Per mitigar els efectes de la regressió des de la Taula de Consens s'ha elaborat el Pla Delta, amb aval científic i que preveu mesures a curt, mitjà i llarg termini i que, segons els impulsors, s'adapta a les problemàtiques de diferents entorns del delta de l'Ebre. Bertomeu ha detallat que a llarg termini la solució ha de passar per l'aportació de sediments, mentre que de caràcter immediat s'han de posar en marxa sistemes de dragatge de la sorra, una alternativa que ja es fa als Països Baixos amb èxit, sostenen.

L'acte ha començat amb un missatge pronunciat pel mateix delta de l'Ebre. A continuació un dron ha sobrevolat els assistents, que han saludat l'aparell amb les mans enlaire per fer-se més visibles i crear una imatge que el MOLDE vol viralitzar a través de les xarxes socials. Posteriorment ha estat el torn dels parlaments i el periodista Xavier Graset ha llegit el manifest de la plataforma ciutadana. Finalment, la cantautora Montse Castellà ha interpretat algunes cançons.


Per: ACN

Foto: Eloi Tost. ACN


SHANTI - Tel. 630479976 - 877013270 - Av. Josep Tarradellas, 63 (Amposta)Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info