La Càmara és una de les quatre cooperatives catalanes que opten al guardó que convoca la COPA-COGECA, l’organització que agrupa les cooperatives i entitats agràries de tots els sectors agrícoles i ramaders de la Unió Europea
etiquetes noticies, economia, agricultura, amposta, montsia, camara arrossera montsia
23/3/2021
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) expressa la seva satisfacció per la presència de 4 cooperatives catalanes a la final de la V edició dels Premis Europeus a la Innovació Cooperativa convocats per la COPA-COGECA, l'organització que agrupa les cooperatives i entitats agràries de tots els sectors agrícoles i ramaders de la Unió Europea. L'objectiu dels guardons és reconèixer les bones pràctiques de les cooperatives agrícoles europees en el disseny d’una agricultura innovadora, més sostenible i orientada a les persones.
Les cooperatives catalanes finalistes són la Càmara Arrossera del Montsià (Amposta) per la creació de valor ambiental en l'àmbit de la bioeconomia; Agrocat (Sant Fruitós de Bages) per la creació de valor econòmic donant suport als socis agricultors; les postres “Els Musics” -que és fruit de la cooperació entre Llet Nostra i la Cooperativa del Baix Empordà, Cadí, L'Avellanera, Mel Múria i Masachs- per la creació de valor econòmic amb productes innovadors, i Mans (Sant Vicenç dels Horts) per la creació de valor social.
En total, són finalistes per als Premis Europeus a la Innovació un total de 18 cooperatives agràries de 9 països europeus, que participen en 6 categories diferents. A més de les quatre catalanes, opten a ser guardonades quatre cooperatives d'Irlanda, dues d'Itàlia, dues de Suècia, dues de Polònia, una de Bèlgica, una de Finlàndia, una de França i una de Grècia.
A la Unió Europea hi ha un total de 22.000 cooperatives agràries que aglutinen 7 milions d'agricultors i ramaders. Les cooperatives tenen un pes molt rellevant dins del sector agroalimentari a països com Dinamarca, Suècia, Holanda o Alemanya. A Catalunya hi ha 195 cooperatives agràries que representen el 34% de la Producció Final Agrària (55% agrícola i 23% ramadera).
Càmara Arrossera del Montsià, SCCL
Finalista en la categoria de creació de valor ambiental: bioeconomia circular
Compromesa amb la preservació de la riquesa natural de Delta de l’Ebre i el seu Parc Natural -considerat el segon més important de la Unió Europea-, la Càmara Arrossera del Montsià treballa, des de fa més d'una dècada, en un projecte disruptiu d’economia circular i de valorització dels subproductes de l’arròs que ajudarà a reduir l’impacte negatiu dels plàstics en el medi ambient.
Fruit de la investigació, la cooperativa ha trobat la manera de reconvertir la pellofa de l’arròs en un nou material, anomenat Oryzite, que podria substituir el plàstic en productes d'indústries d'automoció, logística, tèxtils, embalatges o mobles.
Per cada quilogram d'Oryzite hi ha un quilogram menys de plàstic al planeta i, a més, la seva producció té beneficis en la reducció del CO2, la petjada de carboni i el consum d’energia.
Font: FCAC
Foto: Amposta.info
Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)
correu electrònic
Informació i avís legal