EbreActiu, revista d´oci actiu

Amposta entra la sostenibilitat energètica a les escoles amb el projecte «Itinerari de la llum»

La iniciativa d’educació ambiental es desenvoluparà en tots els centres educatius de primària de la ciutat

etiquetes   noticies, ciutat, amposta, societat, sostenibilitat

11/10/2022

Amposta entra la sostenibilitat energètica a les escoles amb el projecte «Itinerari de la llum» | Amposta.info


El projecte d'educació ambiental "Itinerari de la llum" portarà conceptes com sostenibilitat, petjada de carboni o transició energètica a les aules de tots els centres educatius de primària d'Amposta i al Centre d'Educació Especial l'Àngel. Una acció que han engegat aquesta setmana la regidoria d'Educació de l'Ajuntament i l'associació Tataküa i que s'emmarca en el projecte de renovació de l'enllumenat públic de tota la ciutat. "Fa cinc anys naixia un projecte ambiciós de més de 3,3 milions d'euros per renovar l'enllumenat públic de tota la ciutat. Una acció, per la qual ens van atorgar una subvenció de fons FEDER, que buscava millorar l'eficiència i gestió de l'enllumenat i generar estalvi energètic, però també conscienciar a la ciutadania", deia l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, qui aquest dilluns presentava el projecte de sensibilització per als centres educatius acompanyat de la regidora d'Educació, Núria Marco, el regidor de Serveis, Miquel Subirats, el regidor de Coneixement i Qualitat, Pau Cid, i les membres de Tataküa.

L'"Itinerari de la llum" vol implicar els xiquets i xiquetes de la ciutat en l'estalvi energètic i la conscienciació ambiental. Tomàs destacava que "per aconseguir la sostenibilitat energètica necessitem canviar el model de producció i de consum, i l'administració tenim un paper important implicant a la societat, en aquest cas als xiquets i xiquetes que, a banda de formació que rebran, podran traslladar tot l'après a casa seva". Amposta és un dels ajuntaments adherits als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030, on precisament una de les fites que es marquen és la d'assolir ciutats resilients, inclusives i sostenibles.

La regidora d'Educació, Núria Marco, explicava que l'activitat, dirigida principalment a l'alumnat de cicle mitjà i superior, es desenvoluparà mitjançant caixes d'aprenentatge: "L'alumnat podrà descobrir què falta a Amposta per continuar avançant com a ciutat sostenible. Un seguit de reptes que clouran amb un lema en la línia de la sostenibilitat energètica a Amposta", deia Marco, afegint que "ens sumem a les iniciatives que els centres ja tenen en marxa en aquest aspecte i els plantegen un nou repte". Posteriorment, les xiquetes i xiquets escolliran de forma participativa un lema representatiu del cada centre, el qual estarà identificat en un dels fanals LED propers a l'escola en qüestió.

Les tècniques del projecte i educadores de Tataküa, Inés Cunillera i Eva Campomar, detallaven que l'acció s'estructurarà en tres fases: una de contextualització, on s'aprendrà conceptes com petjada de carboni, sostenibilitat o transició energètica; una segona de procés creatiu per obtenir l'eslògan; i l'última, que serà un procés participatiu per escollir el lema de l'escola.


Renovació de l'enllumenat

Millorar l'eficiència i gestió de l'enllumenat i generar estalvi energètic. Tot, amb l'objectiu d'avançar cap a una ciutat més sostenible. Amb aquestes fites, el juliol de 2016, l'Ajuntament d'Amposta va presentar un projecte de més de 3,3 milions d'euros per renovar l'enllumenat públic de tota la ciutat. Una iniciativa per aconseguir que Amposta reduís el seu consum energètic en un 70%. El projecte es va presentar a la convocatòria de subvencions europees FEDER i l'any 2019, amb les obres ja iniciades, Europa va concedir a Amposta 1.250.000 euros per tal de fer realitat tot el projecte, el qual ha permès canviar 4.500 fanals i passar-les a LED, canviar més de 80 km de cablejat, soterrar línies elèctriques i reduir quadres elèctrics i, per tant, de les quotes fixes que es paga a les companyies subministradores. Actualment, el projecte està en la seva fase final i es treballa de forma transversal des de diferents àrees de l'ajuntament.


Per: Redacció

Foto: Cedida


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info