Comencen aquest divendres 13 de gener amb l’exposició sobre els treballadors forçats espanyols durant la Segona Guerra Mundial
etiquetes noticies, cultura, turisme, ciutat, amposta
11/1/2023
La inauguració de l'exposició Rotspanier. Treballadors forçats espanyols durant la Segona Guerra Mundial aquest divendres 13 de gener al Museu de les Terres de l'Ebre donarà tret de sortida a un programa d'activitats per commemorar el 85è aniversari de la Batalla de l'Ebre a Amposta durant tot l'any. "La recuperació de la memòria històrica ha estat una política constant d'aquest equip de govern", ha explicat l'alcalde, Adam Tomàs, tot recordant que per aquest motiu, la regidoria de Cultura va passar a anomenar-se regidoria de Cultura i Memòria Històrica. "I és amb aquesta voluntat que es programen també activitats divulgatives per contar la història, en aquest cas, des del bàndol d'aquells que van perdre la guerra", assenyala l'alcalde.
Així, a més de l'exposició, també hi ha programada la conferència Treballadors forçats espanyols i catalans en l'Europa de Hitler (1940-1945). Història, justícia i (des)memòria a càrrec d'Antonio Muñoz, historiador, el 27 de gener en motiu del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust. La següent activitat serà el 10 de febrer amb la conferència Rafel Itarte i Agustí Maigí; ebrencs, rojos i esclaus del nazisme a càrrec de Francesc Itarte i Montse Ferrando. També hi haurà teatre, en el marc de les Arts Escèniques 2023. En aquest cas serà Quanta, quanta guerra, de la companyia Farrers Brothers, obra de Mercè Rodoreda, els dies 19 i 20 de març. Tal i com ha explicat la regidora de Cultura i Memòria Històrica, Inés Martí, hi haurà una representació oberta al públic en general el dia 19 de març i les del 20 de març estaran dirigides als centres educatius.
Les activitats continuaran a l'abril amb la presentació del llibre Portes de la memòria. Deportació dels republicans ampostins als camps nazis, de Lluís Montull i Carme Magí. Al maig (el dia 5 de maig) hi haurà la projecció del documental La llibreta del Doctor Gras, que recull la història de la fossa de la guerra civil situada a l'antic mas de Santa Magdalena, a Móra d'Ebre. Entre el desembre de 2020 i el juliol de 2021 els treballs d'excavació van poder recuperar les restes humanes de 177 excombatents de la Batalla de l'Ebre i fins al moment, és la fossa més gran que s'ha exhumat a Catalunya. La cinta és un treball conjunt de Produccions Ventdedalt, formada per Júlia Albacar, David Barrera i el periodista Andreu Prunera, i reivindica la importància de continuar treballant per la recuperació i la dignificació dels desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme, i també la necessitat de continuar endavant amb un pla d'exhumació de fosses que permeta retornar les restes dels soldats morts a les seues famílies.
El 24 de juliol hi haurà, com ja s'ha fet els últims anys, l'activitat Recordem la guerra per retrobar la pau, la caminada popular des d'Amposta fins al Mas de Talarn (km. 4 de la carretera TV-3443), pel canal de la Dreta de l'Ebre. Itinerari comentat en llocs estratègics de l'inici de la Batalla de l'Ebre, relacionats amb l'acció bèl·lica del 25 de juliol de 1938.
Finalment, de cara a la tardor es tornaran a programar les rutes turístiques urbanes vinculades als espais de la Batalla de l'Ebre amb l'empresa Terra Enllà.
Podreu consultar aquí tota la programació.
Per: Redacció
Foto: Cedida
Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)
correu electrònic
Informació i avís legal