De l’11 al 13 de juliol, el Museu de les Terres de l’Ebre a Amposta, acull el IV Simposi Ibèric d’Odonatologia amb 30 experts d’Espanya i Portugal. Es presentaran 21 comunicacions i 3 pòsters sobre libèl·lules.
11/7/2025
Exemplar de pixaví muntanyenc (Sympetrum vulgatum) al delta de l'Ebre
De l'11 al 13 de juliol, el Museu de les Terres de l'Ebre a Amposta serà l'escenari del IV Simposi Ibèric d'Odonatologia, una trobada científica de referència per als experts en libèl·lules de la península Ibèrica. Durant tres dies, una trentena d'investigadors d'Espanya i Portugal compartiran els seus treballs més recents sobre aquests insectes fascinants i el seu paper en la biodiversitat dels ecosistemes aquàtics.
El programa inclou dues ponències plenàries, 21 comunicacions científiques i la presentació de tres pòsters, posant en relleu la vitalitat i interès creixent d'aquest camp de recerca. La celebració d'aquesta edició a les Terres de l'Ebre no és casual: la regió destaca per la seva gran diversitat d'hàbitats aquàtics i un entorn mediterrani que afavoreix la presència de fins a 50 espècies d'odonats, gairebé un 60% de les conegudes a la península Ibèrica.
Entre aquestes espècies, s'hi troben exemplars rars i amenaçats com Macromia splendens, Gomphus graslinii, Coenagrion mercuriale i Oxygastra curtisii, totes incloses en la Directiva Hàbitats de la Unió Europea per la seva importància ecològica i la seva vulnerabilitat.
Cartell del IV Simposi Ibèric d'Odonatologia
Aquest simposi, que es convoca aproximadament cada tres anys, va néixer a Córdoba el 2015 i ha anat consolidant-se com un espai d'intercanvi i col·laboració científica. Amb edicions celebrades també a Galícia i al País Basc, l'esdeveniment ha impulsat la creació del Grup Ibèric d'Odonatologia, vinculat a la Societat Entomològica Aragonesa, amb la missió de promoure l'estudi i la protecció de les libèl·lules a Espanya, Portugal, Illes Balears i Macaronèsia.
En aquesta quarta edició, l'organització recau en entitats com Oxygastra (Grup d'Estudi dels Odonats de Catalunya), la Institució Catalana d'Història Natural, l'Ajuntament d'Amposta, el Parc del Mussol i el Museu de les Terres de l'Ebre, consolidant Amposta com a punt clau en la recerca sobre biodiversitat al sud de Catalunya.
Per: Redacció
Foto: Josep Torta
Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)
correu electrònic
Informació i avís legal