CENTRE ÒPTIC L´ESGUARD

L'Ajuntament regularitza més de 3.000 nínxols del cementeri municipal

El consistori ha recuperat una vuitantena de tombes i segueix treballant per ordenar l’equipament

etiquetes   noticies, ciutat, societat, amposta

29/12/2021

L’Ajuntament regularitza més de 3.000 nínxols del cementeri municipal | Amposta.info


L'Ajuntament d'Amposta ha regularitzat prop de 3.300 nínxols durant el 2021. Amb l'objectiu de regular els usos i el manteniment de l'equipament, al gener el consistori va aprovar la regularització del cementeri municipal a través d'una taxa que permetria identificar els titulars de les concessions administratives. "Feia més de 35 anys que no s'aplicava aquest impost, fet que, juntament amb un canvi de gestió, va provocar una pèrdua de control sobre les concessions dels nínxols i les seves transmissions", declarava l'alcalde, Adam Tomàs. La situació actual és de 3.300 nínxols regularitzats i 1.000 nínxols pendents que s'aniran fixant durant el 2022.

Per la seva part, la regidora d'Atenció Ciutadana, Núria Pla, concretava que "en general, la gent s'ha mostrat satisfeta d'arreglar aquests temes. Molts títols havien passat en herència i estaven a nom de dos o fins i tot tres generacions anteriors. Hem rebut títols molt antics, un d'ells el número 20, atorgat l'any 1883". Durant aquest procés de regulació també s'ha fet palès el desconeixement de part de la ciutadania sobre la propietat que tenen sobre els nínxols. La regidora reblava que "en molts casos s'ha hagut d'explicar que són concessions administratives, que no és el mateix que una propietat. Per tant, tota la gent que no utilitzava o no volia un nínxol ha pogut finalitzar la concessió, el que ha possibilitat el retorn d'una vuitantena de tombes al consistori".

De la mateixa manera, la manca de manteniment ha provocat el mal estat d'altres columbaris, bé per filtracions d'aigua o per sostres esfondrats. Són un total de 100 tombes que s'han d'arreglar de forma immediata en una actuació d'urgència. "Abans que passi una desgràcia en un tema tan sensible com aquest hem d'arreglar aquests nínxols, la majoria de titularitat privada. Amb els que hem rebut de les concessions rebutjades tenim lloc per traslladar les restes de forma provisional mentre arreglem els desperfectes, per això durant l'any vinent es parlarà amb cada família per tirar endavant aquesta reforma urgent", afegia l'alcalde.


Nou reglament del cementeri

La taxa de manteniment del cementeri municipal és una part del nou reglament, fins ara inexistent, que ha de regular l'ordenament, usos i manteniment de l'espai. "Era l'únic cementiri de les Terres de l'Ebre on no es pagava taxa de manteniment", deia Tomàs. Entre altres coses, per evitar una situació com l'actual, una de les coses que marca el reglament és que, en cas de la defunció del o la titular d'un nínxol, els hereus tenen un termini de sis mesos per regularitzar el columbari en qüestió.

"Era inviable tirar endavant el projecte de modernització i ampliació del cementiri sense tenir una fotografia real de la situació d'aquests. De cara l'any vinent ja podem tirar endavant la licitació del projecte de reforma i ampliació que ens definirà com ha de ser el cementiri d'Amposta dels pròxims 40 anys", tancava Tomàs.


Per: Redacció

Foto: Amposta.info


restaurants d’AmpostaAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info