SALVADÓ JOIERS, DES DE 1902. Més de 100 anys de confiança

L’acció de dones fent ballar graneres i els poemes de Mari Chordà emocionen en l’última jornada del Femme In Arts

El festival reflexiona sobre les emocions amagades de les dones i els riscos físics d’aquest "fenomen limitador"

etiquetes   noticies, cultura, lo pati, amposta

28/11/2022

L’acció de dones fent ballar graneres i els poemes de Mari Chordà emocionen en l’última jornada del Femme In Arts | Amposta.info


La lectura dels últims poemes de l’artista Mari Chordà i algunes reflexions sobre la lluita feminista de la qual l’ampostina és un referent han obert la darrera jornada del Femme in Arts a Amposta. És la sisena edició del primer festival en perspectiva feminista del país, cita imprescindible per commemorar el 25N a les Terres de l’Ebre. Enguany s’han ofert diàlegs, performances, videoassaigs o teatre amb el focus posat en les emocions que les dones amaguen i retenen, "emocions proscrites" com la ràbia, i que és un fenomen que s’hereta o s’activa per por. "El cos expressa el malestar i pot ser perillós perquè emmalaltim" ha advertit la comissaria Anna Zaera. "La cura", però, està en l’expressió i els espais compartits com el Femme In Arts.

La sisena edició de Femme In Arts a Amposta ha volgut ressorgir i treure a la llum les emocions "amagades i callades de les dones", "molt relacionades en els valors de la societat actual", com remarca la comissària del festival, Anna Zaera. Aquesta afectació emocional dels valors s’ha tractat amb diferents propostes al certamen, amb diàlegs, representacions artístiques i performance, com la de la inauguració on es demostraven els sentiments de "ràbia reprimits" o "la violència com impuls per apropiar-se de l’espai que ens pertany".

Una de les conclusions del debat proposat aquest dissabte és que "moltes vegades el cos emmalalteix perquè és un vehicle del malestar". Zaera ha defensat que quan rebem aquesta "senyal d’atenció" les dones han de trobar "espais intersubjectius", com el Femme In Arts, on xerrar, relacionar-se i expressar-se per trobar "la cura i la reparació". "Hem de reivindicar els testimonis més personals, que són testimonis col·lectius i d’una època", ha apuntat Zaera.

De fet, el Femme In Arts intenta recollir "l’herència" de les dones que han precedit les generacions actuals i que han estat ocultes en l’àmbit domèstic i de la llar. "Allí també han desenvolupat una feina creativa important, perquè la cura, fer el menjar i tenir els espais, perquè siguin nets i més agradables i habitables, també és una feina que cal reivindicar", ha defensat la comissària del festival.

És una demanda que s’ha representat amb la primera acció col·lectiva del festival ’Denomanònima’. És el resultat d’un taller creatiu de tres dies, coordinat per l’artista Maria Pons, on s’ha fet el quart "assaig obert" de la dansa amb graneres contra l’anonimat femení, a través d’aquest objecte simbòlic "que està a totes les cases" i "que tradicionalment han tingut les dones". "La convertim en una eina de poder i d’autonomia", ha contat Anna Zaera, qui ha destacat que l’actuació ha estat "un dels moments més emotius" del festival enguany.

Poemari dels orígens

Abans, l’artista Mari Chordà ha presentat el seu últim poemari, ’No com un so’ (Godall Edicions), un recull de poemes fets durant anys i cuinat a foc lent que ha descrit com a "molt territorial" sense voler acotar-lo més. "Els orígens són importantíssims. Soc ampostina i cada vegada escric més en ampostí, però he viscut molts anys també a Barcelona", ha recordat.

Chordà ha agraït que ara "es valori la seva feina" i es posi a rodar el seu bagatge en la pintura i l’escultura. "Era d’esperar fa molts anys, però sabem que per a les dones és difícil", ha reconegut. "Arriba tard, però arriba i jo tinc ganes de fer coses i no m’aturo", ha afegit. L’artista celebra que es preparin exposicions sobre la seva obra al Museu d’Art Modern de Tarragona i també al MACBA, on serà la primera vegada que exposa. Chordà ha agraït que la direcció de museu barceloní faci una aposta per fer valer la trajectòria de dones artistes.

Femme In Arts es clou aquest diumenge al vespre amb ’Hermafrodites a cavall o la rebel·lió del desig’, una obra de teatre i una narració en primera persona, amb eines de teatre documental, autoficció i freak show, sobre l’evolució del mite de l’hermafrodita. Durant tot el festival, l’artista plàstica i art-terapeuta Camila Sanjinés ha creat dibuixos de les diferents propostes del Femme in Arts 2022 i la llibreria Guaix d’Amposta ha tingut un punt de venda a Lo Pati, amb una selecció de llibres feministes.


Per: Redacció

Foto: Cedida


EbreActiu, revista d’oci actiuAmposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info