CENTRE ÒPTIC L´ESGUARD

150 persones debaten sobre intel·ligència artificial a Amposta amb motiu del Science Needs You!

Amposta va acollir dissabte les jornades divulgació científica Science Needs You! (SNY!) que promou l’Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC)

etiquetes   noticies, ciutat, educació, cultura, amposta

17/10/2022

150 persones debaten sobre intel·ligència artificial a Amposta amb motiu del Science Needs You! | Amposta.info Les jornades es van celebrar a l’Auditori Municipal


Prop de150 persones entre estudiants, professors i públic general de la zona van emplenar l'Auditori Municipal per escoltar a alguns dels principals científics que des de Catalunya que treballen en l'àmbit de la intel·ligència artificial, que era el tema d'aquesta setena edició. Tot un èxit d'assistència que confirma l'aposta de l'ACDIC per aquest projecte.

La jornada va començar amb el parlament del president de l'ACDIC, el físic, Carlos F Sopuerta, qui va explicar que l'ACDIC "vol arribar a llocs lluny dels centres universitaris i de recerca per generar vocacions entre els més joves". Sopuerta també va destacar la figura del protagonista històric escollit d'enguany, el matemàtic britànic Alan Turing, que està considerat el pare de la informàtica teòrica i de la Intel·ligència Artificial, i qui va patir la persecució de l'Estat per la seva condició d'homosexual, cosa que el va conduir al suïcidi als 41 anys.

Tot seguit, va prendre la paraula l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, qui va refermar el "compromís del municipi amb la ciència, la cultura i l'educació".

La jornada es va dividir en dues parts, una primera amb conferències dels ponents convidats i una segona amb un debat on tots van prendre part. Pel que fa a les xerrades, el matí va començar amb 'Què és la IA i per a què serveix?' de Carles Sierra, director de l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC. Sierra, a banda d'introduir la IA des d'una perspectiva històrica i explicar els conceptes bàsics, va parlar de la importància que tenen les humanitats en el desenvolupament d'aquesta nova ciència, ja que gran part dels avanços que es poden aconseguir en la IA han d'anar lligats a l'ètica i la responsabilitat.

La segona conferència va ser 'Impacte Social de la IA: Xarxes socials i límits ètics' de la doctora Marta Aguilar Pérez de la Universitat Politècnica de Catalunya, qui a banda de posar diversos exemples de projectes rellevants, va explicar que la Unió Europea és pionera en la regulació de la IA, i va fer una crida a la reflexió vinculada a totes les decisions que sobre aquesta tecnologia s'hagin de prendre en el futur.

I el torn de ponències es va cloure amb Intel·ligència Artificial i Tecnologies Blockchain al Futbol Club Barcelona del doctor Jordi Mompart Penina, director de Recerca i responsable de l'ús d'eines d'intel·ligència artificial al FCB. Mompart va parlar de totes les aplicacions que des del club fan servir a l'estadi en qüestions com la venda d'entrades o els fluxos de mobilitat de gent, així com en la recopilació de dades dels jugadors durant els partits. I també de l'aplicació de tecnologies Blockchain com els NFT (Non-Fungible Tokens) per a la generació de riquesa –fa poc es va vendre una foto de Cruyff per 700.000 euros- .

Tot seguit, es va celebrar la taula de debat 'Oportunitats i amenaces amb la Intel·ligència Artificial' moderada per la periodista a RTVE Catalunya Montse Rigall, la qual va ser molt fluida i va implicar al públic assistent, i d'on va destacar el debat sobre les Fake News i les eines de control que sobre aquestes s'han generat gràcies a la IA, les quals tenen detractors i defensors per igual. Uns detractors que rebutgen el fet d'un únic criteri de control, i uns defensors que volen acotar les possibles mentires a la Xarxa.

Cal assenyalar, que durant el matí, el saxofonista Toni Vázquez i el teclista Jorge Martorell van crear, durant les xerrades, petits interludis musicals interpretant la partitura del film Blade Runner original de Vangelis.

El tancament de la jornada va anar a càrrec del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, qui va felicitar l'ACDIC "per apostar per la cultura científica, perquè engrandiu l'educació i la societat del futur".

Durant el novembre i desembre SNY! té programats altres esdeveniments com una xerrada sobre xarxes socials, adreçada a adolescents, el 9 de novembre al Casal; una visita a les instal·lacions del FabLab per als més joves, el 30 de novembre; i un cinefòrum del film Blade Runner el 15 de desembre al Casal.

SNY!

'SNY-Science Needs You!' (la Ciència us necessita!) és un esdeveniment de divulgació científica promogut per l'Associació Catalana per a la Divulgació Científica (ACDIC) i que compta amb el suport de l'Ajuntament de Figueres, l'Ajuntament d'Amposta, el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre, el Futbol Club Barcelona, el Servei Educatiu de l'Alt Empordà, el Cineclub Diòptria, l'Observatori d'Ètica en Intel·ligència Artificial de Catalunya, l'Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI) de la UPC, el Jugamat, grup de treball de professores i professors de matemàtiques de secundària i batxillerat de l'Alt Empordà; i "Va de Ciència", grup de treball de professores i professors de ciències de secundària i batxillerat de l'Alt Empordà.


Per: Redacció

Foto: Cedida


SHANTI - Tel. 630479976 - 877013270 - Av. Josep Tarradellas, 63 (Amposta)



Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info