AUTO ESTELLER. Els teus concessionaris SEAT a Amposta, Tortosa i Vinaròs

Ebre | Detectat un nou focus de caragol maçana al riu Ebre al terme municipal de Miravet

El lloc on s’han trobat les 150 postes s’ha prospectat intensament i s’ha procedit a prendre accions immediates per a la seva eradicació

7/7/2017

Ebre | Detectat un nou focus de caragol maçana al riu Ebre al terme municipal de Miravet | Amposta.info El Departament Agricultura ampliarà oficialment la zona demarcada, que a partir d'ara agafarà també els municipis de Miravet i Ginestar 


El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha detectat un nou focus de caragol maçana (Pomacea sp.) al riu Ebre, concretament al terme municipal de Miravet, a la comarca de la Ribera de l'Ebre. Aquest nou focus es troba fora de la zona demarcada, que fins ara incloïa les comarques del Baix Ebre i Montsià, i, per tant, el DARP procedirà a l'ampliació oficial de la zona demarcada, que agafarà també els municipis de Miravet i Ginestar, de la Ribera d'Ebre.

La detecció de 150 postes de caragol maçana s'ha produït a un tram de 200 metres del marge esquerra del riu, a l'alçada del municipi de Miravet, 40 kilòmetres aigües amunt de la població de Tortosa. El lloc on s'han trobat s'ha prospectat intensament i s'ha procedit a prendre accions immediates per a la seva eradicació.

El caragol maçana està present al riu Ebre des de l'any 2010 i actualment es troba àmpliament distribuït entre el pont d'Amposta i la desembocadura. També s'han detectat focus puntuals aquests darrers anys en el tram entre Amposta i Tortosa.

El Departament d'Agricultura fa temps que reclama aclarir qui té les competències en cada tram del riu Ebre per poder actuar i frenar la proliferació del caragol. Fa més d'un any que la Generalitat va reclamar al Ministeri aquest aclariment sobre les competències per poder ser més eficients en la lluita del caragol maçana a les Terres de l'Ebre, i encara no ha obtingut resposta.

El DARP, des que es va tenir constància de la presència del caragol maçana al delta de l'Ebre, ha estat treballant conjuntament amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, amb la participació activa de les diferents entitats implicades en el cultiu de l'arròs del delta de l’Ebre, com l'Agrupació de Defensa Vegetal, les cooperatives, les OPAs, les Comunitats de Regants, el Parc Natural, SEO/Birdlife i l'IRTA, en l’elaboració dels diferents Plans de lluita anuals i en la seva execució activa amb l’objectiu d'eradicar i evitar la propagació de la plaga. En el cas de les actuacions al riu Ebre també es compta amb la col·laboració, en les prospeccions, de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i pel que fa els controls, amb el Cos d'Agents Rurals, el Cos de Mossos d'Esquadra i policies locals.

Actualment, el Departament d'Agricultura està aplicant les mesures del Pla de lluita contra el caragol maçana 2017, previstes fins al mes d'octubre, i està treballant en determinar les accions d'un nou pla per a la propera campanya.

El caragol maçana  és un mol·lusc aquàtic d’aigua dolça procedent d’una extensa àrea de Sud Amèrica. Està considerat una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món i ha causat estralls en cultius de zones humides, sobretot en arrossars, arreu dels llocs del món que ha colonitzat.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat o https://twitter.com/agentsruralscat.


Amposta.info, el digital de la ciutat d´Amposta des de 1998 (Terres de l´Ebre)

correu electrònic
Informació i avís legal

Amposta.info