EbreActiu, revista d┤oci actiu

El Museu de les Terres de l'Ebre finalitza l'˙ltima campanya de documentaciˇ etnol˛gica

117 fitxes documenten indumentÓria, roba de casa i complements de la donaciˇ de Neus Llosa Fabregat

30/5/2019

El Museu de les Terres de l’Ebre finalitza l’˙ltima campanya de documentaciˇ etnol˛gica | Amposta.info  Una de les peces d'indumentÓria del fons. Foto: MTE


El passat 8 de marš Neus Llosa Fabregat signava la donaciˇ al Museu de les Terres de l'Ebre de 123 peces i objectes casolans diversos, un conjunt datat entre finals del s. XIX i la primera meitat del s. XX; amb fitxes corresponents als n˙meros de registre compresos entre el 31.599 i el 31.716 del fons de bÚns mobles patrimonials conservats al Museu de les Terres de l'Ebre.

Es tracta -gairebÚ en exclusiva- de peces tŔxtils i d'indumentÓria, entre les quals destaquen per la seva antiguitat (el tombant dels segles XIX i XX i els inicis del s. XX), els vestits i complements pagesos tradicionals, tant d'home com de dona i de nadˇ, la roba de casa (cobrellits, cobretaules i domasos) i els complements tŔxtils. La donaciˇ tambÚ inclou una bona mostra d'articles de merceria i de labors tŔxtils casolanes de la primera meitat del segle XX.

A tall d'exemple, la indumentÓria masculina pagesa tradicional documentada, de finals del segle XIX, inclou: dos mocadors de cap, (un de seda per mudar i un de cotˇ), una camisa blanca, un corbatÝ, un detente, una armilla amb solapes, una jaqueta curta, dos faixes amples (un de seda per mudar i una de llana), uns guants, cinc mocadors de butxaca, uns calšotest blancs, un calšˇ estret, dos antipares (una blanca i una blava), dos parells de calcetins negres, dos jocs d'espardenyes d'espart de beta negra i una gaiata.

La indumentÓria femenina, del tombant dels segles XIX i XX, inclou: cinc camises de dormir brodades, dos mocadors de cap de cotˇ, un mantˇ amb serrell i una toca de llana, una butxaca, un davantal, dos relicaris i tres ombrelĚles.

TambÚ forma part de la donaciˇ i ha estat documentada durant la campanya indumentÓria infantil de nadˇ, confeccionada abans del 1947; destaquen set camisoles, un facet i un vestit amb puntes.


El Museu de les Terres de l’Ebre finalitza l’˙ltima campanya de documentaciˇ etnol˛gica | Amposta.info


EbreActiu, revista d’oci actiu


Amposta.info, el digital de la ciutat d┤Amposta des de 1998 (Terres de l┤Ebre)

correu electr˛nic
Informaciˇ i avÝs legal

Amposta.info